This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Καραμούζης, Ν., Χαρδουβέλης,Γκ., (επιμ) (2011), Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Αθήνα: Λιβάνη.

Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε δημοσιονομική κρίση των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Διακυβεύεται πλέον η ίδια η ύπαρξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο παρών τόμος με τίτλο: Από τη Διεθνή Κρίση στην Κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; αποτελεί μια συλλογή άρθρων από διακεκριμένους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι συνδυάζουν βαθιά γνώση της οικονομικής θεωρίας με μεγάλη πρακτική εμπειρία στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό χώρο.

Ο τόμος ξεκινάει με ένα εισαγωγικό άρθρο, στο οποίο παρατίθεται το χρονικό της κρίσης με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων από το 2007 έως σήμερα, ενώ περιγράφονται οι μελλοντικές προοπτικές του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, της παγκόσμιας οικονομίας, της Ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα. Στη συνέχεια, ο κορμός του τόμου χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από δύο άρθρα με κεντρικό θέμα τα αίτια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από τρία άρθρα, όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και τη χρηματοοικονομική πρακτική με έμφαση στην Ελλάδα. Η τρίτη ενότητα περιέχει τρία άρθρα, όπου παρουσιάζονται απόψεις και προτάσεις για την αρχιτεκτονική της χρηματοοικονομικής εποπτείας και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η τέταρτη ενότητα περιέχει τρία άρθρα με επίκεντρο την εξελισσόμενη κρίση στην Ευρωζώνη, όπου παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση και σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Ο τόμος κλείνει με τον επίλογο, όπου ανακεφαλαιώνονται τα αίτια της χρηματοοικονομικής κρίσης και αναλύονται πιο εξειδικευμένα οι επιπτώσεις της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.