This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Νίκος Χρυσολωράς: Κινδυνεύει να χαθεί μία ολόκληρη γενιά στην Ευρώπη

Στο άκρως ανησυχητικό επίπεδο του 12% κυμάνθηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένη κατά 1,1% επιπλέον, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στην Ευρώπη των 27, η ανεργία τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 10.9%, αυξημένη κατά 0.1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0.7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012. Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, 2 Απριλίου, από την Eurostat, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας είναι ο Δεκέμβριος και το ποσοστό 26,4% της δίνει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα επίσης καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ετήσια βάση (+5%), αλλά και η υψηλότερη ανεργία στους νέους (58.4%) και στις γυναίκες (29.3%), με βάση πάντα τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Συνολικά, 19.071 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στην Ευρωζώνη και 26.338 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 27. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, οι άνεργοι στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1.775 εκατομμύρια και στην Ε.Ε κατά 1.805 εκατομμύρια. Σχεδόν έξι εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα τρεισήμισι εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, η ανεργία στους νέους στην Ευρωζώνη έφτασε τον Φεβρουάριο το 23.9%, στις γυναίκες το 12.0% και στους άνδρες το 11.9%. Μείωση της ανεργίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 καταγράφηκε σε μόλις 8 από τις 27 χώρες της Ε.Ε, με τις πλέον αξιοσημείωτες βελτιώσεις να παρατηρούνται στα κράτη της Βαλτικής, αλλά και την Ιρλανδία, όπου η ανεργία μειώθηκε από το 15.1% στο 14.2%. Εκτός από την Ιρλανδία, πάντως, στα υπόλοιπα κράτη που βρίσκονται σε Πρόγραμμα Στήριξης, οι τάσεις της ανεργίας είναι ανησυχητικές: στην Πορτογαλία καταγράφηκε ποσοστό 17.5% (από 14.8% πέρυσι), στην Ισπανία 26.3% (από 23.9% πέρυσι), στην Κύπρο 14% (από 10.2% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Οι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 7.7% και την Ιαπωνία, όπου είναι ακόμη χαμηλότερη (4.2%) είναι απογοητευτικές για την Ευρώπη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά των τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς ενώ η ανεργία στην Ελλάδα και την Ισπανία ξεπερνάει το 26%, στην Αυστρία (4.8%), τη Γερμανία (5.4%), το Λουξεμβούργο (5.5%) και την Ολλανδία (6.2%) παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Παρόλα αυτά, με δεδομένο ότι η ύφεση έχει αρχίσει να αγγίζει πλέον και τον πυρήνα της Ευρωζώνης, με οικονομίες όπως της Ολλανδίας να συρρικνώνονται και την Γερμανία να παραμένει στάσιμη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανεργία θα αυξηθεί και εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αρχίσει να ανακάμπτει αισθητά πριν από το τέλος του 2013, ενώ το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ παραμένει «κολλημένο» ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2008. Η αδυναμία ανάκαμψης από το «σοκ» του 2008 έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να χαρακτηρίσουν τη σημερινή περίοδο «Μεγάλη Στασιμότητα», κατ’ αντιστοιχία με τη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930. Εφόσον η στασιμότητα συνεχιστεί και η ανεργία αυξηθεί περαιτέρω, τότε μία ολόκληρη γενιά νέων στην Ευρώπη κινδυνεύει να χαθεί, λόγω της μακροχρόνιας απουσίας της από την αγορά εργασίας.