This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Οι προοπτικές εξόδου από την κρίση: μπορεί το 2013 να είναι η αρχή μιας πορείας ανάκαμψης;

Crisis Observatory 463 (800x600)Στις 25 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο αμφιθέατρο «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή του Νίκου Θεοχαράκη, Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) και του Ε.Β.Ε.Α και του Γκίκα Χαρδούβελη, Καθηγητή του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Της συζήτησης προηγήθηκε χαιρετισμός από την κα Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργικής Διευθύντριας του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με δωρεά του οποίου λειτουργεί το Παρατηρητήριο για την Κρίση. Η κα Ανδριοπούλου παρουσίασε  εν συντομία την πρωτοβουλία των 100.000.000 ευρώ του Ιδρύματος  κατά της κρίσης. Ακολούθησε μία σύντομη παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Παρατηρητηρίου για την Κρίση από τον υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου Δρα. Δημήτρη Κατσίκα. Ο κ. Κατσίκας όπως και ο κ. Τσούκαλης τόνισαν ότι με την λειτουργία του το Παρατηρητήριο θέλει να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου αλλά και στην βελτίωση της πληροφόρησης που έχει το ευρύ κοινό για την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μίχαλος, επεσήμανε ότι η περίοδος του μνημονίου έχει αποτελέσει περίοδο επώδυνων αλλαγών και οδυνηρών θυσιών για τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας τις λανθασμένες επιλογές κατά την διάρκεια των τριών ετών που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα σταθεροποίησης. Σημείωσε ότι η σκληρή λιτότητα οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης και ότι έχει δοθεί υπερβολικό βάρος στις οριζόντιες περικοπές και την υπέρ-φορολόγηση και όχι στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σημείωσε τα θετικά βήματα τα οποία έχουν γίνει προς την σταθεροποίηση της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο. Πολιτική σταθερότητα, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα είναι για τον κ. Μίχαλο οι βασικές προϋποθέσεις ώστε το 2013 να αποτελέσει έτος ορόσημο για την απαρχή μίας νέας πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη.

Ο κ. Θεοχαράκης, δεύτερος κατά σειρά ομιλητής, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η επίτευξη της ανάπτυξης είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και όχι αυτονόητο. Αμφισβητώντας την ικανότητα της οικονομικής επιστήμης να κάνει ακριβείς προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και άρα την δυνατότητα ανάκαμψης, τόνισε και αυτός την έλλειψη ρευστότητας και τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση της καταναλωτικής ζήτησης δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για την επίτευξη της ανάκαμψης. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η πολιτικής της σκληρής λιτότητας αν συνεχιστεί ενδέχεται να μην αφήσει την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη για αρκετά χρόνια.

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης, ολοκληρώνοντας τις παρουσιάσεις των ομιλητών, απάντησε στο κεντρικό ερώτημα της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι το 2013 μπορεί να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. Ο ομιλητής παρουσιάζοντας κάποιες θετικές μεταβολές μεγεθών τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι ο κίνδυνος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη εξαλείφεται ενώ η διεθνή αξιοπιστία της χώρας ολοένα ενισχύεται. Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε τις πέντε κατ’ αυτόν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη της ανάκαμψης, οι οποίες είναι η αύξηση της ρευστότητας, εκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων, η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της φορολογίας και η ανάκαμψη των επενδύσεων. Ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να αποφύγει κινδύνους όπως ο εκτροχιασμός του προγράμματος, η διάρρηξη της εσωτερικής συνοχής αλλά και τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη στο σύνολό της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.