This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τον πρώην Πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 10 Ιουνίου 2013, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία του Λουξεμβούργου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker και θέμα «Ευρώ: Απολογισμός και προοπτικές». Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος και τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Ο κ. Juncker ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην επιρροή και το κύρος της Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι η Ευρώπη είναι μία μικρή σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος (σε σχέση με τις άλλες ηπείρους), η οποία έχει απωλέσει σημαντικά σε οικονομική ισχύ τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παρουσιάζει πτωτική δημογραφική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Juncker υποστήριξε ότι για να βγει η Ε.Ε. από την κρίση αλλά και για να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της, θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της πρώτης επιλογής στο δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη», ενώ απέρριψε την ιδέα της επιστροφής στο έθνος-κράτος.

Έπειτα, ο κ. Juncker έκανε μία αναδρομή στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και ιδιαίτερα στους δύο παγκοσμίους πολέμους θέλοντας να καταδείξει τα μεγάλα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οδηγώντας την τα κράτη μέλη σε ειρήνη, δημοκρατική ομαλότητα και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση, ο J.C. Juncker πραγματοποίησε κριτική για την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων, θεωρώντας ότι δεν είχε γίνει σωστή διάγνωση στο ελληνικό πρόβλημα και στην επέκταση του στην  υπόλοιπη ευρωζώνη, και κατά συνέπεια η αντίδραση δεν ήταν η απολύτως σωστή.

Ο ομιλητής σε πολλά σημεία επαίνεσε την ελληνική προσπάθεια προσαρμογής που γίνεται τα τελευταία χρόνια θεωρώντας την, την πιο έντονη προσπάθεια που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ άσκησε κριτική στις συχνά ανήθικες επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα από πολιτικές δυνάμεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης ορισμένων κρατών της Βόρειας Ευρώπης.

Αναφορικά με την έξοδο της Ε.Ε από την κρίση, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εστίασε σε δύο σημεία. Εστίασε στην διενέργεια μεταρρυθμίσεων για περισσότερη ολοκλήρωση και καλύτερο συντονισμό στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής κοινοτικής πολιτικής. Δευτερευόντως, αναφέρθηκε στη σημασία της επίλυσης του προβλήματος της ανεργίας και ειδικότερα των νέων, η οποία αποτελεί πληγή για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τέλος, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα εστίασε στην διενέργεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού φορολογικού συστήματος καθώς και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.