This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Πρόοδο αλλά και ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων διαπίστωσε το Eurogroup

Με ένα σύντομο ανακοινωθέν το Eurogroup χαιρέτισε, τη Δευτέρα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για την ολοκλήρωσή τους. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, Γιάννης Βαρουφάκης, εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία, πριν δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν, προκαλώντας μια σοβαρή κρίση ρευστότητας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είχαν φροντίσει να χαμηλώσουν αρκετά τον πήχη των προσδοκιών με αποτέλεσμα η «χλιαρή» δήλωση του Eurogroup να μην προκαλέσει κανενός είδους έκπληξη. Ωστόσο, αν και η χαλάρωση της στάσης της ΕΚΤ κυρίως όσον αφορά το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων δεν προέκυψε ως επέκταση του εν λόγω ανακοινωθέντος, αποφεύχθηκαν αρνητικά μέτρα, δηλαδή περαιτέρω «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που δέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, τονίζοντας πως «το Eurogroup δεν βγάζει ανακοινωθέντα που λένε στην ΕΚΤ τί να πράξει». Αντίστοιχα, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η εξαίρεση που ίσχυε για την Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε αρθεί ούτε αυτή η άρση να εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα.

Τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή πλευρά αναφέρθηκαν μετά το πέρας του Συμβουλίου στα θέματα που υπάρχει σύγκλιση αλλά και στα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Στην πρώτη κατηγορία σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό -αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε αναφορά στα περισσότερα από αυτά κατά την ομιλία του- συγκαταλέγονται οι ιδιωτικοποιήσεις η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ο ΦΠΑ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα λεγόμενα «ανοιχτά» θέματα, έγινε σαφές από όλους πως αναφέρονται κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό «κομβικό σημείο» της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας όμως ότι τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος καθώς υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και μη δηλωμένης εργασίας.

Όσον αφορά τους πρακτικούς διακανονισμούς, το ανακοινωθέν του Eurogroup τόνιζε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς, και πως μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των εναπομεινάντων κεφαλαίων υπό την τρέχουσα συμφωνία. Όπως διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιθανό να γίνει η εκταμίευση με τη μορφή υπό-δόσεων, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, ωστόσο αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη συνολικής συμφωνίας.

Ως προς το ζήτημα της ρευστότητας ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως πως η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφερόμενος σε μια πληρωμή ενός μικρού ποσού (210.000 ευρώ) προς τον EFSF που πραγματοποίησε η Ελλάδα τη Δευτέρα, άφησε να εννοηθεί πως τυχόν μη εξυπηρέτηση χρέους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Ο Κ. Ρεγκλιγκ κάλεσε επίσης με τη σειρά του τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σχετικά με τη μετά Ιούνιο εποχή, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει τώρα «πολιτικό έδαφος» για μια τέτοια συζήτηση καθώς προέχει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που ήδη έχει πάρει πολύ χρόνο. Σε τεχνικό επίπεδο, είπε, είναι επίσης αδύνατη μια τέτοια συζήτηση καθώς είναι αναγκαία κάποια μακροοικονομικά στοιχεία και υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν μόνο αφού έχει σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σόιμπλε: «Χρήσιμο» ένα δημοψήφισμα

Η απρόσμενη απάντηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα άνοιξε ένα παράλληλο κύκλο συζητήσεων πάνω στο θέμα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε πως ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν είναι έτοιμος να δεχθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή αν προτιμά κάτι διαφορετικό. Από την μεριά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το συμβούλιο της ευρωζώνης δεν αναμειγνύεται, ωστόσο υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθυστερούσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επομένως τις εκταμιεύσεις.

Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης είπε πως αυτή η απόφαση εναπόκειται στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα έχει η διαπραγμάτευση που γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και σε καλή πίστη με τους εταίρους.