This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων 1ο 15νθημερο Φεβρουαρίου

Τράπεζα Πειραιώς, (2017), “Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων 1ο 15νθημερο Φεβρουαρίου”, Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, Φεβρουάριος

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα μέτρα που σχετίζονται με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις (φορολογικό, συνταξιοδοτικό, αγορά εργασίας), έτσι ώστε σε επερχόμενο Εurogroup να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα της πορείας του προγράμματος. Συνακόλουθα, κρίσιμα, αλλά δυσεπίτευκτα ορόσημα θεωρούνται πλέον τα επόμενα Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της 7ης Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να επανακαθοριστεί το πρόγραμμα εκταμιεύσεων, ενώ βασικό στοιχείο αναμένεται να αποτελέσει η στάση του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Παράλληλα, η οποία απόφαση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τοποθετείται πλέον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27ης Απριλίου.

Το 2016, με βάση τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, έναντι οριακής ύφεσης -0,3% το 2015. Ωστόσο, το 2016 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα της τάξεως του -0,6% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2015. Τέλος, τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός επέστρεψε σε θετικό έδαφος μετά από τη σταθεροποίηση του το Δεκέμβριο, ύστερα από μακρά περίοδο αποπληθωρισμού.

Σχετικές Αναρτήσεις