This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Το Παρατηρητήριο για την Κρίση ανέλαβε το ερευνητικό έργο «Η Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» μετά από σχετική ανάθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος.  Το πρόγραμμα διήρκησε από την 1η Απριλίου 2016 εως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Περίληψη Έργου

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν πάντα με την ίδια επιτυχία, ενώ η εφαρμογή κάποιων εξ αυτών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονταν στα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να συνδέονται με διαθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και της δημόσιας διοίκησης, η διερεύνηση των παραγόντων που έχουν συντελέσει στην επιτυχία ή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει τόσο στην καλύτερη κατανόηση της κρίσης και της εξέλιξής της έως σήμερα, όσο και στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η διερεύνηση της πορείας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιχειρηθεί στα πλαίσια των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής (2010-2014),με βασική επιδίωξη να αναδειχθούν και να αναλυθούν οι παράγοντες που ευνόησαν ή δυσχέραναν το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Η παρουσίαση των βασικών ευρημάτων της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης με τίτλο «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη Διάρκεια της Κρίσης: 2010-2014» είναι διαθέσιμο εδώ.