This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η «σφαγή των Ντίλμπερτς»

naftemporiki.gr, (2018), “Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η «σφαγή των Ντίλμπερτς»” , 14 Απριλίου

Την ώρα που οι περισσότεροι ανησυχούν για τις εντεινόμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ορισμένοι εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις πηγάζουν από αλλού: την αλματώδη πρόοδο στον τομέα της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και τα οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει η οικονομία, αλλά και κλάδοι, όπως η ιατρική, είναι αδιαμφισβήτητα, η ολοένα και πιο δυναμική είσοδος των ρομπότ σηματοδοτεί ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη «αιμορραγία» θέσεων, εάν οι οικονομίες δεν σπεύσουν να αναπτύξουν δίχτυ ασφαλείας για εκείνους, που απειλούνται περισσότερο.

Η πλέον πρόσφατη προειδοποίηση ήρθε δια στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, ο οποίος σε ομιλία του στο Τορόντο προειδοποίησε πως η αυτοματοποίηση απειλεί με εξαφάνιση τυπικές θέσεις γραφείου. Έκανε μάλιστα λόγο για «σφαγή των Ντίλμπερτς», δανειζόμενος τον όρο από τον χαρακτήρα Ντίλμπερτ (Dilbert) του Αμερικανού σκιτσογράφου, Σκοτ Άνταμς, ενός συμπαθέστατου υπαλλήλου, που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά εφιαλτικές καταστάσεις στο γραφείο.

«Η τεχνολογία και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχουν ανείπωτες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και αγορά εργασίας.Θα πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληγούν, αλλά θα ωφεληθούν από αυτήν» προειδοποίησε ο Κάρνι. Όπως εξήγησε ήδη γίνονται αισθητές κάποιες επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό χώρο με την είσοδο της τεχνολογίας δεδομένων. Αυτές όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στη «σεισμική μεταβολή», που έρχεται.

Σχετικές Αναφορές