This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Ράλι 45% στη χρήση του πλαστικού χρήματος

Πέννυ Κούτρα, (2018), “Ράλι 45% στη χρήση του πλαστικού χρήματος”, Euro2day.gr, 9 Μαΐου

Μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με ρυθμούς που υπερβαίνουν μάλιστα τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η Mastercard. Αν και η διείσδυση χρήσης πλαστικού χρήματος, εφαρμογών μέσω «έξυπνων τηλεφώνων» κ.λπ. υπολείπεται σημαντικά έναντι των αναπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, εν τούτοις η προσαρμογή γίνεται ταχύτατα. Οι λόγοι αποδίδονται προφανώς στους περιορισμούς που έθεσαν τα capital controls, στα κίνητρα που η Πολιτεία έδωσε (χτίσιμο αφορολογήτου, υποχρεωτική χρήση από σειρά επαγγελματιών), αλλά και στη σταδιακή εκπαίδευση όλων των μερών, από τους καταναλωτές έως τους φορείς, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες.

Εκτός από τους καταναλωτές ωστόσο, το κέντρο βάρους αρχίζει να μετατοπίζεται και στις επιχειρήσεις -κυρίως τις ΜμΕ-, ώστε αφενός να ενισχυθεί η χρήση τερματικών, αλλά και να διευκολυνθεί η ψηφιακή διαχείριση ολόκληρης της αλυσίδας (είσπραξη, διαχείριση της ρευστότητας, πληρωμή των προμηθειών κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό η Mastercard σε συνεργασία με τις τράπεζες προχωρά σε μια σειρά υπηρεσιών (από τη διευκόλυνση συναλλαγών έως πλατφόρμα δημιουργίας e-shop για τους επαγγελματίες.

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Innovation Forum Athens 2018 της Mastercard. Με την ευκαιρία αυτή, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παρουσιάστηκαν επίσης demos πρωτοποριακών και καινοτόμων εφαρμογών για πληρωμές -όπως ο «έξυπνος» διαδραστικός καθρέφτης, το virtual chatbot Smartalk που βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και το Mobike, ένα ποδήλατο με δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σχετικές Αναρτήσεις