This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το νέο μοντέλο της σκληρής μεταμνημονιακής εποπτείας

Δήμητρα Καδδά, (2018), “Το νέο μοντέλο της σκληρής μεταμνημονιακής εποπτείας”, capital.gr, 8 Μαΐου

Σε 5 μηχανισμούς θα στηρίζεται, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το νέο μοντέλο της μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος. Ο λόγος για τους μηχανισμούς που θα ελέγχουν τις μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και το χρέος.

Τα 3 από τα 5 “σχήματα” ήδη υπάρχουν και προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ε.Ε. Πρόκειται για το “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο”, για το καθεστώς “ενισχυμένης επιτήρησης”, αλλά και για τη μετα-μνημονιακή παρακολούθηση των “ουρών” που άφησαν πίσω τους τα Μνημόνια. Στο παραπάνω πλέγμα η Κομισιόν θα έχει κεντρικό ρόλο, αφού αυτό προβλέπεται ήδη στις διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί. Ωστόσο, ισχυρό “λόγο” θα έχουν –όπως και σήμερα– ο ESM και η ΕΚΤ.

Ωστόσο, τα άλλα δύο “σχήματα” είναι ακόμη θολά. Και είναι αυτά που θα κρίνουν το πόσο πιο “σκληρή” (εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα κράτη του Μνημονίου) θα είναι η επιτήρηση στην Ελλάδα τις 10ετίες που θα έρθουν. Συνδέονται με τις πιέσεις που ασκεί ο γερμανικός άξονας για μια νέα γενιά προαπαιτούμενων/επιτήρησης, από την οποία θα κρίνονται οι παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και με τον ρόλο του ΔΝΤ.

Σχετικές Αναρτήσεις