This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Αποψη: Η βιώσιμη χρηματοοικονομική διαχείριση είναι στην Ευρώπη και θα μείνει

Χ. Αλεξάκης, (2018), “Αποψη: Η βιώσιμη χρηματοοικονομική διαχείριση είναι στην Ευρώπη και θα μείνει”, Η Καθημερινή, 12 Ιουνίου

Τ​​ον Μάρτιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε ένα κείμενο με τις σχετικές δράσεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης χρηματοοικονομικής διαχείρισης με αποδέκτες ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τις βασικές αρχές του κειμένου αυτού θα προσπαθήσω να παραθέσω εδώ, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η βιώσιμη χρηματοοικονομική διαχείριση είναι προτεραιότητα στην Ευρώπη.

Υιοθετώντας τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, οι στόχοι πλέον είναι η σταθερότητα, το καθαρό περιβάλλον, οι δίκαιες και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς κοινωνίες σε ευημερούσες οικονομίες. Το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει σε αυτήν την προσπάθεια. Ο προσανατολισμός των κεφαλαίων σε διατηρήσιμες επενδύσεις απαιτεί μια σημαντική αλλαγή στο πώς οι συμμετέχοντες στο χρηματοοικονομικό σύστημα σκέφτονται και λειτουργούν, και ο νέος αυτός τρόπος αντίληψης βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών.

Σχετικές Αναφορές