This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Διευθέτηση αντί ελάφρυνσης χρέους

Ε. Χρυσολωρά, (2018), “Διευθέτηση αντί ελάφρυνσης χρέους”, Η Καθημερινή, 23 Ιουνίου

– Ποια μέτρα αποφασίστηκαν για τη διευθέτηση του χρέους;

– Μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί, από το 2017, προχθές ήταν η σειρά των λεγόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων. Αυτά είναι:

• Η επιμήκυνση του δανείου του EFSF (96,6 δισ., σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ) κατά 10 χρόνια, καθώς και η επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, επίσης κατά 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ώς το 2033 δεν θα πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια για το συγκεκριμένο δάνειο, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνολικού μας χρέους.

• Η κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους (step up) που συνδέεται με τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου προγράμματος. Υπολογίζεται ότι το όφελος αντιστοιχεί σε 2,5 δισ.

• Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει (SMPs και ANFAs). Συνολικά είναι περίπου 4,5 δισ. και θα επιστραφούν σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2018 ώς τον Ιούνιο του 2022.

– Θα υπάρχουν όροι για την εφαρμογή των μέτρων αυτών;

– Ναι, για τα δύο τελευταία (SMPs, ANFAs και step up) προϋπόθεση είναι να εφαρμόζει η Ελλάδα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της. Αυτό θα διαπιστώνεται κατά τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούν οι θεσμοί ανά τρίμηνο εδώ. Αν υπάρχει παρέκκλιση, δεν θα γίνεται η ελάφρυνση.

– Εγινε το χρέος βιώσιμο;

– Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν και σημείωσε πως δίνει βάση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι.Η ανάλυση του ΔΝΤ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Γενικά, η εκτίμηση είναι ότι μεσοπρόθεσμα, ώς το 2032, το χρέος είναι βιώσιμο, με βάση το κριτήριο που έχει συμφωνήσει το Eurogroup, δηλαδή να μην ξεπερνούν οι πληρωμές για την εξυπηρέτησή του το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα). Ωστόσο, η θετική αυτή ανάλυση βιωσιμότητας έχει ως προϋποθέσεις να μπορεί η Ελλάδα να συντηρεί τα συμφωνηθέντα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, και τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, δύο αντιφατικές μεταξύ τους επιδιώξεις.

Σχετικές Αναρτήσεις