This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το παρασκήνιο του γερμανικού βέτο στη δόση και οι παρενέργειες σε QE και χρέος

Δήμητρα Καδδά, (2018), “Το παρασκήνιο του γερμανικού βέτο στη δόση και οι παρενέργειες σε QE και χρέος”, capital.gr, 13 Ιουλίου

Το γερμανικό “μπλόκο” στην καταβολή των δόσεων των 15 δισ. ευρώ (που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδος και πλέον πηγαίνει για Αύγουστο και… βλέπουμε), με αιτία την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα λεγόμενα “προσφυγικά” νησιά του Αιγαίου, ερμηνεύεται ως μία πρόθεση επίδειξης ισχύος από την πλευρά της Γερμανίας. Η γερμανική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με μία πρώτη ερμηνεία της στάσης της, η οποία όμως έχει και άλλες παρενέργειες.

Η αναβολή τουλάχιστον για 15 μέρες της καταβολής της δόσης και της επικύρωσης των αποφάσεων που συνδέονται με την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του μνημονίου, μεταφέρει χρονικά και άλλα πολύ κρίσιμα βήματα.

Το ένα από αυτά τα βήματα είναι η ενεργοποίηση και η εφαρμογή των αποφάσεων για το χρέος της 22ας Ιουνίου που πρέπει να γίνουν από τον ESM. Ξεκινά όμως η εφαρμογή αφού πρώτα λάβει και την πολιτική έγκριση από όλα τα κράτη – μέλη (η οποία δεν ήρθε χθες).

Σχετικές Αναρτήσεις