This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η ΕΚΤ αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχυ για την ανάπτυξη

Kathimerini.gr “Η ΕΚΤ αναμένεται να χαμηλώσει τον πήχυ για την ανάπτυξη”, 13 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας θα αναθεωρήσουν ελαφρώς προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το διάστημα 2018-2020. Ως αιτία για την επιβράδυνση η ΕΚΤ προσδιορίζει την υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο. Η πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό 1,7% μέχρι το 2020 αναμένεται πως δεν θα αλλάξει. Η δεύτερη, από την αρχή του 2018, αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη θα έρθει σε άβολη στιγμή για την ΕΚΤ, η οποία από τον Οκτώβριο θα περιορίσει στα 15 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ προηγουμένως το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος Δεκεμβρίου. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το 2018, 1,9% για το 2019 και 1,7% για το 2020. Τον Μάρτιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,4% για το 2018, 1,9% για το 2019 και 1,7% για το 2020.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ που προετοιμάζουν τις προβλέψεις θεωρούν πλέον ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ρυθμός ανάπτυξης να αποδειχθεί χαμηλότερος από αυτόν που προβλέπουν, ενώ μέχρι τον Ιούλιο θεωρούσαν πως οι προβλέψεις τους θα επιβεβαιωθούν σε γενικές γραμμές. Ωστόσο ενδέχεται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να απορρίψει αυτή την εκτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού προβλέπεται πως θα έρθει το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2019 και θα περιλαμβάνει την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τράπεζες από το -0,4% στο -0,2%. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει αναγνωρίσει πως οι απειλές για επιβολή υψηλότερων εμπορικών δασμών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καταναλωτών τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο επιδεινώθηκε η κρίση στην Τουρκία και στην Αργεντινή και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Νότιος Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία. Χθες ο δείκτης MSCI για τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε για δέκατη συναπτή συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από το 2002.

Σχετικές Αναφορές