This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Εξωφρενικό υπερπλεόνασμα για να πεισθούν οι δανειστές

Προκόπης Χατζηνικολάου, (2018), “Εξωφρενικό υπερπλεόνασμα για να πεισθούν οι δανειστές”Η Καθημερινή, 15 Νοεμβρίου

Ενα «μαγικό» πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,46 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις αλλά και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, η κυβέρνηση μεγεθύνει το πρωτογενές πλεόνασμα αποστραγγίζοντας την αγορά.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σταμάτησε τις επιστροφές φόρου, ενώ την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο σκέλος των δαπανών καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρατήσει για τον Οκτώβριο τις πρωτογενείς δαπάνες.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί και επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο όχι μόνο φέτος αλλά και το 2019.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 6,46 δισ. ευρώ στο 10μηνο του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,584 δισ. ευρώ. Δηλαδή το πλεόνασμα είναι αυξημένο κατά 2,877 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σχετικές Αναρτήσεις