This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Δημόσια Συζήτηση με θέμα: “Διοικητική Μεταρρύθμιση: Αποτέλεσε η κρίση ευκαιρία;”

Οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης θεωρήθηκαν σημαντικός παράγων στην εκδήλωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Τα τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-18 ανέδειξαν τη διοικητική μεταρρύθμιση ως μια από τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος και προσδοκία ήταν να αντιμετωπιστούν χρόνιες ανεπάρκειές της.

Μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η δημοσιονομική συρρίκνωση, η διοίκηση αποτέλεσε ταυτόχρονα εργαλείο και αντικείμενο μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Πόσο προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας; Πόσο και προς ποια κατεύθυνση άλλαξε η διοίκηση; Κατά πόσον αναβαθμίστηκε η ικανότητά της να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις έρευνα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση στη διάρκεια της κρίσης: Επισκόπηση, Περιγραφή, Αποτίμηση» που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Τον συντονισμό της έρευνας είχε η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, και συμμετείχαν οι ερευνητές Δρ.Χρήστος Ιωάννου, Δρ.Μαντώ Λαμπροπούλου, Δρ.Ευαγγελία Μπαλλά και ο Καθηγ. Δημήτρης Οικονόμου.

Τα βασικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στη δημόσια συζήτηση με θέμα: «Διοικητική Μεταρρύθμιση: Αποτέλεσε η κρίση ευκαιρία;» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Α. Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών. Η παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης έγινε από την Καθηγ. Καλλιόπη Σπανού. Ως σχολιαστές συμμετείχαν ο κος Αστέριος Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κος Γιώργος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς, Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νέα Δημοκρατία, η κα Ζωρζέττα Λάλη, Πρώην Διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κος Δημήτρης Παπούλιας, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγ.Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ / Sciences Po, Παρίσι.

Μεταξύ των συμπερασμάτωνπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Ενώ η ακραία δημοσιονομική πίεση είχε σημαντικό εξορθολογιστικό χαρακτήρα, σε αρκετές περιπτώσεις ανέκοψε ή αποδυνάμωσε προσπάθειες για ουσιαστικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
  • Εμφανίζεται συχνά μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του αποτελέσματος και της ενέργειας που δαπανήθηκε για την επίτευξή του.
  • Το βάθος των αλλαγών ποικίλλει σημαντικά ανά τομέα πολιτικής και θεματική.
  • Τα διοικητικά εργαλεία εκσυγχρονίσθηκαν ενώ έχουν τεθεί κάποιες βάσεις για βελτίωση στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής.
  • Δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει οι βαθύτερες αντιλήψεις γύρω από τον τρόπο διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής.
  • Η μελλοντική πορεία εξαρτάται από το αν οι δυνατότητες που παρέχονται θα αξιοποιηθούν επαρκώς στην κατεύθυνση ευρύτερων και βαθύτερων αλλαγών.

Η παρουσίαση της Έκθεσης και η δημόσια συζήτηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθεί υπό νέες συνθήκες το ζήτημα της διοίκησης και της μεταρρύθμισής της και να αναδειχθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης ενός τομέα κρίσιμου για τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.

Μπορείτε να βρείτε εδώ την επιτελική σύνοψη της έκθεσης  ενώ η μετάφρασή της στα αγγλικά είναι διαθέσιμη εδώ.

Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.