This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Mαθαίνοντας για την Κρίση

1. Ανταγωνιστικότητα οικονομίας (Competitiveness price, cost, non-price)

Ανταγωνιστικότητα είναι η ικανότητα των επιχειρήσεων μιας οικονομίας να διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά σε σχέση με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών. Η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από το επίπεδο των τιμών (price competitiveness), το κόστος παραγωγής (cost competitiveness) και τα λοιπά ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών (non-price competitiveness).

2. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (Structural reforms)

Η μεταβολή του θεσμικού πλαισίου (κανόνων) που διέπει μία αγορά (εργασίας, προϊόντων-υπηρεσιών, χρήματος, κεφαλαίων) ή ένα πεδίο δημόσιας πολιτικής.

3. Εσωτερική υποτίμηση (Internal devaluation)

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων προϊόντων-υπηρεσιών, μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας. Είναι εναλλακτική της (εξωτερικής) υποτίμησης όπου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας γίνεται μέσω της υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος.

4. Μοναδιαίο κόστος εργασίας (Unit labour cost)

Το μέσο κόστος εργασίας (μισθολογικό και μη-μισθολογικό)  για την παραγωγή μιας μονάδας προϊόντος. Αποτελεί μονάδα μέτρησης της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους.

5. Παραγωγικότητα (Productivity)

Το προϊόν που παράγει κατά μέσο όρο μια μονάδα παραγωγικού συντελεστή, όπως είναι το κεφάλαιο και η εργασία.

6. Πραγματική Σταθμισμένη Συναλλαγματική Ισοτιμία (Real effective exchange rate)

Ο σταθμισμένος μέσος όρος διμερών πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του εγχώριου νομίσματος και των νομισμάτων των βασικότερων εμπορικών εταίρων μιας οικονομίας. Αποτελεί έναν δείκτη ανταγωνιστικότητας σε όρους τιμών.