ΚΕΠΕ, (2013) “Οικονομικές Εξελίξεις – Q3/2013“, Αθήνα: Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Δείκτες επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο φανεροί. Η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που κρίνεται επιτυχής, η συγκράτηση των καταθέσεων, η πτωτική πορεία των επιτοκίων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, το πολύπλευρο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, η σημαντικά αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται φέτος, η αύξηση των εξαγωγών και ένα βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η σταθεροποίηση στο Χ.Α., μαζί με τα θεσμικά εργαλεία της ανάπτυξης –την καλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό/επενδυτικό Νόμο– αναμένεται εντός του 2013 να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση για ένα 2014 με ανάπτυξη και εν δυνάμει αύξηση της απασχόλησης.
Η ελληνική οικονομία, εκτιμούμε, πέρασε το πιο δύσκολο σημείο της οικονομικής ύφεσης. Όμως είναι εμφανή τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών, η ανεργία που κορυφώθηκε, η ανατροπή οικογενειακών προϋπολογισμών και η αδυναμία πληρωμής νέων φόρων από μεγάλα ποσοστά ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη μετανάστευση αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε νέου τύπου ακραίες κοινωνικές συμπεριφορές παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Αυτά ακριβώς τα θέματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές και μέτρα.
Στο τεύχος 22, το πρώτο μέρος αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα της Μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων, γίνεται ανάλυση της ζήτησης, του ισοζυγίου συναλλαγών, του δείκτη τιμών καταναλωτή, της ύφεσης και η παρουσίαση των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ για την οικονομία. Στη δεύτερη ενότητα, των Δημόσιων οικονομικών, αναλύονται τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2013 και παρουσιάζεται η εξέλιξη του δημοσίου χρέους. Στην τρίτη ενότητα των Ανθρωπίνων πόρων και κοινωνικών πολιτικών εξετάζονται οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας και την απασχόληση στη χώρα μας. Στην τέταρτη ενότητα Αναπτυξιακές πολιτικές και κλάδοι, γίνεται ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και στις μεταφορές εμπορευμάτων εξωτερικού μέσω των ελληνικών λιμένων. Το δεύτερο μέρος φιλοξενεί τρία ενδιαφέροντα άρθρα, το πρώτο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία, 1950-2012: Πώς φτάσαμε στην κρίση – Επενδύσεις και εξαγωγές ως λύση» του καθηγητή (ΟΠΑ) κ. Ι. Χαλικιά, ακολουθεί άρθρο με θέμα «Επενδύσεις στις μεταφορές και προοπτικές για το 2014-2020» και, τέλος, το άρθρο «Η συμβολή του επενδυτικού κλίματος στην έξοδο από την κρίση.
Σχετικές Αναρτήσεις:
- ΙΟΒΕ, (2013) “Η Ελληνική Οικονομία 3/2013“, Αθήνα: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
- INE/ΓΣΕΕ, (2013) “Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση – Ετήσια Έκθεση“, Αθηνα: ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
- IMF, (2013), “Country Report: Greece“, International Monetary Fund, N.13/154, June.