This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης

Ντυκέν, Μ.Ν. και Κακλαμάνη, Σ., (2013), “Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης”, Δημογραφικά Νέα, Τεύχος 21ο, Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, Βόλος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η δημογραφική γήρανση προβληματίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης (και προφανώς και την Ελλάδα). Η έκταση και η ένταση του φαινομένου αυτού αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που συμπεριλαμβάνονται σήμερα και στους άξονες προτεραιότητας χάραξης ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θεωρούμε ότι, η διερεύνηση της γήρανσης στην Ελλάδας, πέραν των ενδεχομένων ιδιαιτεροτήτων, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Για την κατανόηση του φαινόμενου και των προοπτικών του, η διερεύνηση αυτή οφείλει να υπερβαίνει την αποκλειστική ανάλυση των τάσεων σε εθνικό επίπεδο. Η προσέγγιση των διαφορετικών εξελίξεων σε χαμηλή γεωγραφική κλίμακα θα επιτρέψει την ανάδειξη της διαφορετικής επίδρασης στο χώρο, των παραγόντων που καθορίζουν τις καταγραφόμενες εξελίξεις. Ωστόσο πέραν των βασικών παραγόντων (θνησιμότητα και γονιμότητα) που διαμορφώνουν τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετες συνιστώσες (εσωτερική μετανάστευση ημεδαπών, είσοδος αλλοδαπών). Στο κείμενο αυτό θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε σε ποιό βαθμό υπάρχουν διακριτές χωρικές διαφορές στα επίπεδα γήρανσης, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με σημαίνουσες διαφορές στα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού τους. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται δυνατή μια νέα προσέγγιση – όχι κατ’ ανάγκη αρνητική – της έννοιας της γήρανσης και ανακύπτει το ζήτημα προσδιορισμού νέων δεικτών.

Για όλο το άρθρο, πατήστε εδώ.

 

Σχετικές Αναρτήσεις