This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση για τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κρίσης και το Ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών

Την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κρίση (ΕΛΙΑΜΕΠ) σχετικά με τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κρίσης και το Ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών.  Ο ιδιαίτερα μοντέρνος, φιλόξενος και καλαίσθητος χώρος του Impact Hub, όπου και έλαβε χώρα η εκδήλωση, φιλοξένησε εκπροσώπους από διάφορες ΜΚΟ που συμμετείχαν σε πιλοτική έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, καθώς και πολλούς ανεξάρτητους συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν ενεργά μέρος στον διάλογο που ακολούθησε, εκφράζοντας τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο αυτοτελή μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας πιλοτικής εμπειρικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2013, και βασίστηκε στα ευρήματα 35 συνεντεύξεων με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει πώς οι οργανώσεις (τυπικές και άτυπες) έχουν αντιδράσει στην κρίση και με ποιον τρόπο έχουν ενεργοποιηθεί στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της πιλοτικής έρευνας πατήστε εδώ.

Για την παρουσίαση της έκθεσης πατήστε εδώ.

IMG_2386

IMG_2391

Logo_fragmexΣτο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκαν ο στόχος και οι δράσεις του νέου ερευνητικού προγράμματος FRAGMEX (Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis – Διάσπαση και Αποκλεισμός: Κατανοώντας και Ξεπερνώντας τις Πολύπλευρες Επιπτώσεις της Κρίσης), όπου συμμετέχουν επίσης το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς και τα Πανεπιστήμια Ντούισμπουργκ-Έσσεν και Βόννης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με ευρύτερο στόχο να μελετήσει τα φαινόμενα διάσπασης που έχουν παρατηρηθεί, τόσο μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όσο και μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της διάσπασης, της φτώχειας  και του κοινωνικού αποκλεισμού.

IMG_2410

IMG_2404