This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Στην επόμενη αξιολόγηση οι αποφάσεις για το χρέος

Στην επόμενη αξιολόγηση οι αποφάσεις για το χρέος

Τη μετάθεση της συζήτησης για το Ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού αποφάσισαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου 2014.

Με το βλέμμα στραμμένο πιθανώς στις ευρωκάλπες του Μαΐου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτή η αναμονή είναι αναγκαία καθώς η ανάγκη λήψης περεταίρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου. «Υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη για συνέχιση της «μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» της Ελλάδας ως προαπαιτούμενου για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους , η οποία αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα.  «Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιβεβαίωνουν τη δέσμευσή τους οτι θα παράσχουν ικανοποιητική στήριξη  μέχρι η Ελλάδα να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, δεδομένου ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Η ισχύς των επιχειρημάτων (σσ. της Ελληνικής πλευράς) για τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως εκφράστηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντάισελμπουμ, είπε ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν παρουσίασε κάποιο πλάνο για την ελάφρυνση του χρέους αλλά «εξέφρασε τη σημασία της τήρησης της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012».

Από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους  εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο για την ανακοίνωση του Εurogroup όσο και για τις προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα το ίδιο πρωί. «Πρώτα θα μιλήσει το Euro working Group και το ΔΝΤ για το πλάνο τους για την ελάφρυνση του χρέους και μετά εμείς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ  ερωτηθείς για την πιθανότητα κουρέματος, δήλωσε ότι «κούρεμα σημαίνει πτώχευση» και  ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι μείωσης του χρέους». «Δεν τα λες αυτά όταν βγαίνεις στις αγορές», κατέληξε.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας μετέφερε πως για πρώτη φορά οι εταίροι αποδέχτηκαν την πρόταση του τα 11 δις. που απομένουν στο ΤΧΣ -εφόσον δε χρησιμοποιηθουν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών- να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό το 2016. «Είμαι βέβαιος ότι τα στρες τεστ που έχουν ήδη γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Black Rock ήταν ακριβή και ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας δεν θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση. Η Ελλάδα έχει μαξιλάρι μεγάλο», σημείωσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την ολοκλήρωση από την ελληνική κυβέρνηση των προαπαιτούμενων καθώς και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο υπολογίστηκε «σύμφωνα με τη μεθοδολογία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Τρόικας και των ελληνικών αρχών» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια γραμμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ανακοίνωση τους αναγνώρισαν «την ξεκάθαρη αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» καλώντας ωστόσο την Ελλάδα «να αναπτύξει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο δράσης συνεπές με το παρόν πρόγραμμα».

 

Αναπτυξιακή στρατηγική

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησής του, η οποία θα κάνει πραγματικότητα τη μετάβαση στο «δεύτερο στάδιο», από τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Με κεκτημένο τη μέχρι τώρα πρόοδο, παρουσίασα στο Eurogroup τη στρατηγική ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για το εν λόγω πρόγραμμα είπε ότι αφορά, μεταξύ άλλων σε προσέλκυση επενδύσεων, τόνωση των εξαγωγών και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σημείωσε επίσης ότι βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του πολύ καλά εξειδικευμένου προσωπικού που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ το βασικό εμπόδιο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τόνισε μάλιστα στους ομολόγους του -κυρίως του Βορρά- τη σημασία της συμβολής και άλλων επενδυτών στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που έχει δημιουργηθεί, όπως έχουν ήδη κάνει η επενδυτική τράπεζα KfW αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ

Ανάπτυξη για το 2014 της τάξης του 0,6%, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Επιβεβαιώνοντας τις χειμερινές της προβλέψεις, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, ενώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει μία τεράστια μείωση από 12,7% του ΑΕΠ το 2013 σε 1,6% το 2014 (2,1% ήταν η εκτίμηση το Φεβρουάριο) και στο 1% το 2015. Στον τομέα της ανεργίας προβλέπει πτωτική τάση, από 27,3% το 2013 θα μειωθεί στο 26% το 2014 και δύο μονάδες λιγότερο στο 24% για το 2015.

Σταδιακή ανάκαμψη αλλά με περισσότερες επιφυλάξεις βλέπει για την Ελλάδα και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ύφεση θα συνεχιστεί το 2014  στο -0,3% (αντί ανάπτυξης 0,6% που προβλέπει η Κομισιόν) και το 2015 η ανάπτυξη θα αγγίξει το 1,9% (αντί 2,9% της πρόβλεψης της Κομισιόν). Επιπλέον, προβλέπει οτι η ανεργία θα παραμείνει σχεδόν σταθερή φέτος 27,1% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει οριακά, στα 26,7%. Το έλλειμμα αναμένεται στο 2,5% του ΑΕΠ για φέτος και σε 1,4% για την επόμενη χρονιά.