This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Συνέδριο για την προώθηση της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, 27/05/2014

Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσαν συνέδριο με θέμα: «Προάγοντας την Οικονομική Ανάκαμψη της Ελλάδας δίχως Αποκλεισμούς: Προώθηση της Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καταπολέμηση της Νεανικής Ανεργίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδείξει δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή περισσότερων από 100 συνέδρων,   ξεκίνησε με  εισαγωγικά σχόλια από την Luisa Ferreira, Οικονομική Σύμβουλο στο Ινστιτούτο της ΕΤΕπ, Λουξεμβούργο, και τον Jens Bastian, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, οι οποίοι τόνισαν την σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδιαίτερα οι καινοτομία στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μετά πέντε χρόνια ύφεσης.

Η ΕΤΕπ συνδιοργανώνει το Συνέδριο με το ΕΛΙΑΜΕΠ, ώστε να αφουγκραστεί  τις ανάγκες της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και να ανταλλάξει ιδέες με αντιπροσωπευτικούς φορείς της χώρας από το επιχειρηματικό, τραπεζικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον, ώστε να συμβάλλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρα, με στοχευμένες δραστηριότητες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ελληνικής  οικονομίας στην παρούσα συγκυρία.  Για να συμβάλει στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, η ΕΤΕπ το 2013 ενίσχυσε περαιτέρω τη στήριξή της προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και προς ζωτικής σημασίας υποδομές, υπογράφοντας νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις συνολικού ύψους 1,47 δισ. ευρώ. Το ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκίνησε  αυτή την συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πριν από τρεις μήνες, πεπεισμένο ότι το περιβάλλον των ΜΜΕ και των start ups στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα πλούσιο χώρο καινοτομίας και ευκαιριών απασχόλησης. η αξιοποίησή τους ωστόσο, στην πράξη εξαρτάται καθοριστικά από καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου κατάλληλα διαμορφωμένο έδωσε τη δυνατότητα για εποικοδομητικής συζήτησης. Στο πρώτο μέρος, ομάδα ομιλητών παρουσίασε εισηγήσεις με γενικό θέμα «Από τη σταθεροποίηση στην οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα: Βασικά στοιχεία και προϋποθέσεις». Ομιλητές ήταν οι Γεώργιος Γεροντούκος, Πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), και Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η οπτική μεμονωμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που προωθούν την καινοτομία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων», στην οποία συμμετείχαν οι Jan Versteeg, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) και Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Έργου του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων (INNOVATHENS). Συντονιστής της συζήτησης θα είναι οΑρίστος Δοξιάδης, εταίρος του OpenFund.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Luisa Ferreira, Οικονομική Σύμβουλος στο Ινστιτούτο της ΕΤΕπ, τόνισε πως δεν θα πρέπει να  θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, διοργανώσαν το παρόν συνέδριο με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα στην ημερήσια διάταξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Η κα Ferreira αναγνώρισε την τεχνογνωσία και ανεξαρτησία του ΕΛΙΑΜΕΠ, χαρακτηριστικά που το κατέστησαν κατάλληλο για να κατευθύνει τη συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες σήμερα.  Σύμφωνα με την κα Ferreira, κατά τη διάρκεια του έτους 2013, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο χορήγησαν 22 δις ευρώ σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν 2,8 εκατομμύρια εργαζομένους. Αυτή είναι άλλωστε και η προτεραιότητά της ΕΤΕπ στα πλαίσια του μεγάλου επενδυτικού προγράμματός της με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σιδηρόδρομων, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, πανεπιστημιακών κτηρίων, κ.ο.κ. Αυτό λοιπόν είναι το πνεύμα που διαπνέει το συνέδριο, κατέληξε η κα Ferreira. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα ακούσουμε ιδέες σχετικά με τους βέλτιστους τρόπους δόμησης των οικονομιών μας, οι οποίες με τη σειρά τους θα είναι προς όφελος όλων. Έχω την πεποίθηση ότι οι ακόλουθες συζητήσεις θα μας βοηθήσουν να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας ως προς τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς θα αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις του παρόντος».

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Jens Bastian, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ ξεκίνησε  αυτή την συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πριν από τρεις μήνες με την σκέψη ότι μια οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης πρέπει να περιλαμβάνει δύο κρίσιμες συνιστώσες: πρώτον, την προώθηση της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και δεύτερον, πρωτοβουλίες και προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν ελληνικά τα start ups στην σημερινή αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Bastian, το περιβάλλον των ΜΜΕ (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και των start ups στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα πλούσιο χώρο καινοτομίας και ευκαιριών απασχόλησης. Ωστόσο, η αξιοποίησή τους στην πράξη εξαρτάται καθοριστικά από καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τέτοιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση του πρώτου πάνελ ξεκίνησε με τον κ. Γεώργιο Γεροντούκο, Πρόεδρο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση της κρίσης στην δυναμική της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τόνισε ότι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ , ως αναπτυξιακός μηχανισμός για την διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εξεύρεση  χρηματοδότησης, συμμετέχει ενεργά στην διαβούλευση για την επιχειρηματικότητα, προσαρμόζοντας αναλόγως την επιχειρησιακή της ατζέντα.Επίσης αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τα διαρθρωτικά ζητήματα που ευθύνονται για την αποσταθεροποίησή της. Τόνισε ότι η εξασφάλιση συνεχούς ροής καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα  είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, ενώ αναρωτήθηκε αν η   νεανική  επιχειρηματικότητα ενδεχομένως αποτελεί λύση για την ανεργία των νέων. Τέλος, σημείωσε ότι στόχος πολιτικής θα πρέπει να είναι η  αποφυγή της  απαξίωσης  του  εθνικού ανθρώπινου κεφαλαίου.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Στην παρουσίασή του ο Καθηγητής κ. Γκόρτσος, εστίασε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πορεία προς την ανάκαμψη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επομένων μηνών. Ανέδειξε κυρίως τα στοιχεία σταθερότητας που διέπουν πλέον το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποτέλεσε την αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την ομαλή επανεκκίνηση της διαμεσολαβητικής του λειτουργίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Κλείνοντας το πρώτο πάνελ, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οποίος τόνισε ότι στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, μετά από μία σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και μια βαθιά υφεσιακή περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ανεργίας, η εκκίνηση ενός νέου αναπτυξιακού κύματος είναι επιτακτική. Καμία οικονομία δεν είναι «ανταγωνιστική», αν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της δεν έχει εργασία, με όρους που να συνάδουν με ότι έχει κατακτήσει ιστορικά και στο διεθνές περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, αναζητούμε μια βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τη γνώση, την τεχνολογία, την καινοτομία, με μοχλό την επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης και με την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού αναπτυξιακού κράτους. Η ελληνική οικονομία πρέπει να βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητά της, να αναβαθμίσει το γνωστικό περιεχόμενο και την ποιότητα των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με τρόπο που να είναι ελκυστικό για διεθνείς και όχι μόνο αγορές. Η χώρα δηλαδή να συμμετάσχει στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας σχετικά περισσότερο ως παραγωγός – προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας-και σχετικά λιγότερο ως απλός καταναλωτής. Η διαδικασία αυτή δεν είναι αυτόματη και είναι δύσκολη. Απαιτείται η ενίσχυση πολιτικών που προωθούν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ως ένα μηχανισμό αποτελεσματικής αξιοποίησης και μετατροπή της «οικονομικά χρήσιμης» γνώσης σε διατηρήσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική οικονομική δραστηριότητα.  Έτσι θα εμπλουτιστεί θα αναβαθμιστεί ο επιχειρηματικός ιστός της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας περισσότερες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Γιατί η απλή ποσοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με νέες επιχειρήσεις που απλώς αναπαράγουν το υφιστάμενο παραγωγικό σύστημα, μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτοαπασχολούμενους βραχυπρόθεσμα, αλλά πρακτικά το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα στην οικονομία είναι φτωχό.

DSC_0571

Στο πλαίσιο ενός δεύτερου πάνελ, παρουσιάστηκαν νέες δράσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση της νεανικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ο κ. Jan Versteeg, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι τα εγχειρήματα των starts up, που αποτελούν νέες καινοτόμες εταιρίες που μπορούν να έχουν ουσιαστικά επίδραση στη ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Στην Ολλανδία, το 60% των νέων θέσεων εργασίας εντοπίζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με διάρκεια ζωής μικρότερη από πέντε έτη. Ιδίως στις περιόδους όπου οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις είναι λιγοστές, η έναρξη νέων επιχειρήσεων δικαιολογημένα αξίζει την προσοχή μας». Ο Ολλανδός Πρέσβης υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων: διαθέτει μια νέα γενιά με μεγάλη εξειδίκευση, η οποία είναι δημιουργική και μιλά την Αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα προφέρει ένα περιβάλλον διαβίωσης που θα μπορούσε να προσελκύσει νέους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόκληση, όπως είπε, «συνίσταται στο να κρατήσουμε τους ταλαντούχους νέους ανθρώπους στη χώρα, να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των νέων που επιχειρούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να βελτιώσουμε την αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία για την επιχειρηματικότητα και την ανάληψη κινδύνων». Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καινοτόμων εταιριών είναι η διασύνδεσή τους με άλλα «οικοσυστήματα» σύστασης επιχειρήσεων, με ερευνητικά κέντρα αλλά και με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Η Ολλανδική Πρεσβεία θεώρησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και, παράλληλα, να αναδείξει τη θετική πλευρά της συνεργασίας στην Ευρώπη. Για τους παραπάνω λόγους, κορυφαίες ολλανδικές και ελληνικές επιχειρήσεις -σε συνεργασία με πανεπιστήμια- έχουν δημιουργήσει την “Orange Grove”, έναν χώρο εργασίας για νέους επιχειρηματίες απέναντι από το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Κλείνοντας ο κ. Versteeg, παρότρυνε το κοινό να «μετατρέψουμε τη διαρροή εγκεφάλων σε κινητικότητα εγκεφάλων».

Ο κ. Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), παρουσίασε τις δράσεις της εταιρίας. Όπως τόνισε ο Δήμος Αθηναίων διαμέσου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ ΑΕ ΟΤΑ) επενδύει στον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας μετη δημιουργία μίας σειράς νέων δομών και πρωτοβουλιών όπως: Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων,  τοINNOVATHENS της “Τεχνόπολις” και Θερμοκοιτίδες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της δημιουργικής βιομηχανίας. Επίσης, ο Δήμος υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προγράμματα για την διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και της βιομηχανίας σε συνεργασία με το Οικονομικό καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ και ΓΠΑ) και, τέλος, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κος Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης , Γενικός Διευθυντής  του Συνδέσμου  Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ),  ο οποίος εκπροσωπεί τις έξι  επιχειρηματικές ενώσεις  που  κάτω από τον τίτλο Athens Synergies, συνεργάζονται με την Τεχνόπολη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Innovathens  παρουσίασε τη νέα αυτή πρωτοβουλία. Το INNOVATHENS είναι ένας Χώρος παρουσίασης-προβολής καινοτομικών επιχειρηματικών δράσεων – είτε αυτές έχουν ήδη εκδιπλωθεί και αναπτυχθεί είτε βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αλλά και ένα σημείο σύγκλισης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ανάμεσα στους δρώντες παράγοντες του ήδη λειτουργούντος οικοσυστήματος καινοτομίας. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το INNOVATHENS δεν είναι ακόμη μια θερμοκοιτίδα, αλλά προβάλλει, συμβάλλει στην (εσωτερική και εξωτερική) δικτύωση και υποβοηθεί τις διαδικασίες σύγκλισης ενός οικοσυστήματος που αρχίζει να ανθεί και ταυτόχρονα ψάχνεται  να βρει τον βηματισμό και προσανατολισμό του και να αποκτήσει την κρίσιμη μάζα που θα του επιτρέψει να προχωρήσει περαιτέρω σαν μια σχηματισμένη πλέον και βιώσιμη οντότητα. Το INNOVATHENS απευθύνεται σε νέους της πόλης – κυρίως άνεργους – που θέλουν να επιχειρήσουν (είτε εξ ανάγκης είτε διεκδικώντας την ευκαιρία τους) και αναζητούν πληροφόρηση, τεχνογνωσία μέσα από την εμπειρία άλλων και κυρίως: κουράγιο – αναζητούν συνοπτικά ένα έναυσμα που θα αποτελέσει είτε το εφαλτήριο για την ατομική ή/και συνεργατική δραστηριοποίησή τους είτε την αφορμή να βρουν δουλειά σε καινοτομικές επιχειρήσεις. Επίσης απευθύνεται σε ε ανθρώπους που έχουν ενδεχομένως αποτύχει να ξαναεπιχειρήσουν είτε μόνοι τους είτε μαζί με άλλους και σε ανθρώπους που φοβούνται ότι θα αποτύχουν να ξεπεράσουν «βιωματικά» αυτό το φόβο. Εκτός από το Πρόγραμμα το INNOVATHENS παρέχει επίσης: συμβουλευτική σε νομικά, λογιστικά και χρηματο-οικονομικά θέματα, υπηρεσίες δικτύωσης μεταξύ επιχειρηματιών, ερευνητών, ερευνητικών κέντρων, θερμοκοιτίδων, κόμβων καινοτομίας που λειτουργούν στην πόλη και καθοδήγηση της επιχειρηματικής δράσης από έναν εξειδικευμένο Επιχειρηματικό Επιταχυντή (η μορφή και οι αρμοδιότητες του οποίου μένουν να προσδιορισθούν).

Την συζήτηση συντόνισε ο κος Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος του OpenFund, ο οποίος σχολίασε πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε πολλές νέες μικρές επιχειρήσεις για να βρουν δουλειά οι νέοι, αλλά δεν έχουμε ακόμα αρκετά παραδείγματα πετυχημένων μέτρων και φορέων που να τις ενισχύουν. Υπάρχουν καλά σημάδια από τα τέσσερα κεφάλαια συμμετοχών του JEREMIE και από μερικούς συνεργατικούς χώρους, που παρουσιάστηκαν σήμερα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα παρόμοια, ιδίως έξω από την Αθήνα. Ακόμα περισσότερο λείπουν οι θεσμοί θα φθάσουν στους κοινωνικά αποκλεισμένους, όπως τα μικροδάνεια και η κοινωνική επιχειρηματική καινοτομία. Σε αυτά είμαστε ακόμα πολύ πίσω».

DSC_0587