This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Οι Πολιτικές που Χρηματοδοτούνται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και κ Ελληνική Οικονομία–Τελική Έκθεση: Δεκέμβριος 2013-Μάρτιος 2014

Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (2014) “Οι Πολιτικές που Χρηματοδοτούνται από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και η Ελληνική Οικονομία – Τελική Έκθεση: Δεκέμβριος 2013-Μάρτιος 2014“, Μελέτη κατ’ ανάθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση: Αχιλλέας Μητσός, Αθήνα: Απρίλιος.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε τον Απρίλιο του 2010 στο ΕΛΙΑΜΕΠ την εκπόνηση μελέτης με θέμα την “αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει και θα ασκήσουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Τη διεύθυνση και την ευθύνη του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ της μελέτης το οποίο αφορούσε την αξιολόγηση των προγραμματικών περιόδων από το 1988 μέχρι το 2011, είχε ο Γιώργος Γλυνός. Το έργο αυτό αποτέλεσε την τελευταία προσφορά του. Ο Γιώργος Γλυνός απεβίωσε το Μάιο του 2013, μετά από μακρά ασθένεια.

Στην εκπόνηση του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, συνέπραξαν, ως αναπληρωτής συντονιστής ο Βάλτερ Φισάμπερ, ως βοηθός συντονιστή η Γεωργία Τζεβελέκου, ως υπεύθυνος εργασιών για την ΚΑΠ ο Ανδρέας Κόρακας, ως σύμβουλος εργασιών για τη Συνοχή ο Τάσος Μπουγάς, ως ειδικός Συνεργάτης ο Ιωάννης Ψυχάρης, και ως ειδικοί ερευνητές οι Βασίλης Αυδίκος, Ηλίας Γιαννάκης, Επαμεινώνδας Ευεργέτης, Κωνσταντίνος Οικονόμου. Τα “Γενικά Συμπεράσματα” του ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την παρούσα έκδοση, ενώ είναι αναρτημένα και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τη διεύθυνση του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ της μελέτης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αφορούσε την ανάλυση των παραμέτρων της διαπραγμάτευσης για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, είχε ο Αχιλλέας Μητσός. Συνεργάστηκε σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην Αγροτική Πολιτική ο Γιάννης Δούκας, ενώ την ευθύνη της πολιτικής για τη Συνοχή είχαν ο Αρτέμης Κουρτέσης και ο Βασίλης Αυδίκος, με συνεισφορές για τις κρατικές ενισχύσεις από τον Νίκο Σμιτ, για το ανθρώπινο δυναμικό από τον Βάλτερ Φισάμπερ, για τις δαπάνες των Διαρθρωτικών Ταμείων για την έρευνα και την καινοτομία από τον Χαράλαμπο Χρυσομαλλίδη, και για τα ζητήματα της διακυβέρνησης, διοίκησης και διαχείρισης από τον Γιώργο Ανδρέου. Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είχε επίσης την ευθύνη του κεφαλαίου για την ερευνητική πολιτική, καθώς και για τις άλλες πολιτικές που χρηματοδοτούνται έστω και εν μέρει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ συνέπραξε στη συγγραφή των συνθετικών κεφαλαίων. Τέλος, ο Χρήστος Κουρούσης βοήθησε στη γενική επιμέλεια του κειμένου και οι Θόδωρος Αλεξέλλης και Κρίστης Κονναρής συνέβαλαν στη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων. Ολόκληρο το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ περιλαμβάνεται στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την παρούσα έκδοση, ενώ είναι αναρτημένο και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Αχιλλέας Μητσός είχε την ευθύνη της ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, πολλά τμήματα της οποίας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κείμενα του πρώτου και του δεύτερου μέρους.

Στο πρώτο κεφάλαιο της ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, μετά από μια εισαγωγή που περιγράφει το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες και την πραγματικότητα ως προς το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνεται μια ευρεία περίληψη των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται η εξέλιξη του κοινοτικού προϋπολογισμού, των εσόδων του και των μεγάλων κατηγοριών δαπανών, καθώς και τα “καθαρά έσοδα” της Ελλάδος και των άλλων κρατών-μελών. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια εκτενής περιγραφή και ανάλυση των αναμενόμενων επιδράσεων του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ανά μεγάλη κατηγορία πολιτικής.

Στη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης πραγματοποιήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 4 ημερίδες εργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων – δύο για την πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής (8.10.2010, 19.3.2012) και δύο για την κοινή αγροτική πολιτική (15.10.2010,6.3.2012), ενώ τα συμπεράσματα του ΠΡΩΤΟΥ και του ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ παρουσιάστηκαν σε δημόσια εκδήλωση στις 29 Οκτωβρίου 2012. Οι χαιρετισμοί του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, καθώς και περίληψη των παρουσιάσεων και των παρεμβάσεων που έγιναν, περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την παρούσα έκδοση, ενώ είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο της ΤτΕ και στο δικτυακό τόπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.