This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Δέσμευση Eλλάδας έναντι Eurogroup για παραμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Δέσμευση Eλλάδας έναντι Eurogroup για παραμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Τις διαβεβαιώσεις του νέου Έλληνα υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι του Eurogroup παρά τις καθυστερήσεις δέχτηκαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. «Θα εκπληρωθούν τα έξι προαπαιτούμενα του Μαΐου πριν το τέλος του Ιουνίου και τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, έτσι ώστε να αποδεσμευθούν στα μέσα Αύγουστου οι δύο δόσεις συνολικού ύψους 2 δις», ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο κ. Χαρδούβελης μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναφέροντας επίσης ότι σε αυτά θα προστεθούν 1,8 δις από τα SMPs, τα κέρδη, δηλαδή, από τα ομόλογα που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Ο νέος ΥΠΟΙΚ μετέφερε επίσης ότι ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να αναφερθεί στη διαδικασία κάλυψης της θέσης του γενικού γραμματέα εσόδων μετά την παραίτηση του κ. Θεοχάρη. «Τους επεσήμανα ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας η διαδικασία αυτή να είναι διαφανής και ανοιχτή, χωρίς πολιτική παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίστηκαν αρχικά ανήσυχοι για την ενδεχόμενη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της Ελλάδας, με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν να δηλώνει εισερχόμενος στη συνεδριάση ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Χαρδούβελης εμφανίστηκε ωστόσο ιδιαίτερα καθησυχαστικός απέναντι στους ομολόγους του και όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -ερωτηθείς σχετικά με το αν ο νέος ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, συζήτησε με τους εταίρους την πρόθεσή του για μείωση φορολογικών συντελεστών πάσης φύσεως- « όχι, απολύτως τίποτα σχετικό δεν ειπώθηκε». Επιπλέον, όσον αφορά το αν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης μέτρων ή τμημάτων της συμφωνίας με την Τρόικα, ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Ρεν επεσήμαναν ότι δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν έχει αναφερθεί τίποτα από την ελληνική πλευρά και ότι σημασία έχει να προχωρήσουν τα ήδη συμφωνημένα.

Αντίθετα με την αυστηρότητα των Ρεν και Ντάισελμπλουμ, σε κλίμα εμφανούς υποστήριξης ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα πολύ δύσκολο σημείο εκκίνησης και έκανε ασυνήθιστη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι κάποιος θα περίμενε. Θα πρέπει να δείξουμε λίγο σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγκάζεται πολύ συχνά να λαμβάνει αποφάσεις που είναι δύσκολο να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά εισερχόμενος στο Eurogroup, προβλέποντας επίσης ότι «αν συνεχίσει στο δρόμο των προηγουμένων ετών χωρίς αμφιταλαντεύσεις η Ελλάδα θα προχωρήσει παρά τις Κασσάνδρες».

Σχετικά τώρα με τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει: « το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί- η εκπλήρωση όλων των όρων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί -η οποία καθυστερεί σημαντικά- και, τέλος, η εξέταση του αν τελικά είναι αναγκαία μια τέτοια συζήτηση, κάτι που θα φανεί κατά την επόμενη αξιολόγηση».

 

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα:

Τα έξι του Μαΐου:

  • Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
  • Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων,
  • Θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο,
  • Νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών,
  • Μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και
  • Θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Τα έξι του Ιουνίου:

  • Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και η συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα,
  • Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση,
  • Νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του “πόθεν έσχες”,
  • Υιοθέτηση δασικού νόμου,
  • Θέσπιση νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας και
  • Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

 

Ρέγκλινγκ: δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω μείωση επιτοκίων

Από τη μεριά του, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ετήσια συνέντευξη τύπου/ απολογισμό του οργανισμού που παραχώρησε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων του οργανισμού προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο μείωσης των επιτοκίων του ESM προς την Ελλάδα. O ESM δανείζει ήδη χωρίς κέρδος και αν μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια θα χάνει χρήματα τα οποία θα πρέπει να αναπληρώσει από κάπου – κυρίως από τον προϋπολογισμό των κρατών μελών. Δεν υπάρχει καμία όρεξη για αυτό στα κράτη μέλη». Αναφορικά με την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, είπε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά δε συζητιέται προς το παρόν. «Αν υπάρχει χώρος για μειώσεις επιτοκίων αυτός είναι στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Όλα αυτά θα συζητηθούν το φθινόπωρο» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM είπε πως η Ελλάδα εξοικονόμησε φέτος 8,6 δις ευρώ λόγω των χαμηλότοκων δανείων από τον EFSF κάτι που θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κατά τη γνώμη του «οι αγορές έριξαν πολύ γρήγορα τα επιτόκια, χωρίς να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα οπισθοδρόμησης».

 

Η ανάλυση του ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε και αυτή στο Εurogroup -για τις συστάσεις του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου- απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες θα επανεξεταστούν μετά το πέρας των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών όταν «θα φανεί πόσα χρήματα θα απομείνουν από τα περίπου 10 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού».

Όσον αφορά γενικότερα την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του Ταμείου για το συνεχιζόμενο χαμηλό πληθωρισμό και υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και η εργασία –ιδιώς για τους νέους- σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.