This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης, Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013

Τράπεζα της Ελλάδος (2014) «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης, Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013», Δημόσιες Παρεμβάσεις και Θεσμικές Δράσεις για τη Διαφύλαξη της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Υπέρβαση της Κρίσης, Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης, 11 Ιουνίου.

 

Σκοπός αυτής της έκδοσης είναι να καταγραφεί η δραστηριότητα της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008-2013, με έμφαση στη συμβολή της στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης. Για να επιτευχθεί αυτό, αναλύονται αφενός οι οικονομικές εξελίξεις, η πολιτική που ασκήθηκε και το κλίμα που επικρατούσε και αφετέρου οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Επειδή τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ιστορική έρευνα, η οποία απαιτεί χρονική απόσταση από το γεγονός. Γι’ αυτό, η εξιστόρηση περιορίζεται σε όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τους φορείς οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κυρίως στις αποφάσεις, πράξεις και δημόσιες παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η περίοδος που εξετάζεται παρουσιάζει σημαντικές ιδιομορφίες και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τομή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος. Σε κρίσιμες και οριακές περιόδους όπως αυτή, οι αποφάσεις που λαμβάνονται και η πολιτική που εφαρμόζεται είναι επίσης κρίσιμες και οριακές. Στην εν λόγω περίοδο, η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχε στις αποφάσεις ενεργά, άμεσα ή έμμεσα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός αυτής, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος.

 

Σχετικές αναρτήσεις: