This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το φαινόμενο Piketty: λίγα λόγια για τη θυελλώδη συζήτηση

Λέγεται ότι η επιτυχία ενός ακαδημαϊκού πονήματος εξαρτάται από τη συζήτηση που θα προκαλέσει, από τις αναφορές/ παραπομπές που θα γίνουν στο εν λόγω έργο από άλλους ακαδημαϊκούς. Υπ’ αυτή την έννοια, το Capital in the 21st Century του Thomas Piketty θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα οικονομικά πονήματα των τελευταίων ετών, αφού έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων: από απλές αναφορές και σύντομες ή αναλυτικές επισκοπήσεις, μέχρι (επι)κριτικά σχόλια και λοιδορίες για αβάσιμα συμπεράσματα και ελλιπή δεδομένα, η παγκόσμια συζήτηση εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες απόψεις και ιδέες.

Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό θέμα των ανισοτήτων, ενώ ο Γάλλος συγγραφέας εξετάζει τη συσσώρευση του κεφαλαίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι σήμερα. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει με τη βοήθεια συναδέλφων, λοιπόν, ο Piketty συμπεραίνει ότι ο πλούτος τείνει να συσσωρεύεται στα χέρια λίγων, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των ανισοτήτων παγκοσμίως. Είναι τέτοια η οπτική του, μάλιστα, ώστε ορισμένοι έσπευσαν να παρομοιάσουν τον Piketty με τον Marx, ενώ πολλοί ελπίζουν ότι θα δώσει νέα πνοή στη διεθνή συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματικότερη και πιο δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, γιατί με τόσες καθημερινές αναφορές κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι το βιβλίο γράφτηκε από τον Piketty και όχι από κάποιον άλλον…

Ο Economist προσφέρει μια σύντομη περίληψη του έργου σε τέσσερις παραγράφους.

Από το Harvard μπορείτε να διαβάσετε μέρος της εισαγωγής του βιβλίου, καθώς και να το αποκτήσετε:

Ενώ εδώ έχετε πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία, τους πίνακες και τα δεδομένα που περιέχονται στο βιβλίο:

Από όλες τις επισκοπήσεις του βιβλίου, μία είναι αυτή που προκάλεσε έντονο προβληματισμό και «ανάγκασε» τον ίδιο τον Piketty να απαντήσει. Οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο όπου υποστηρίζουν ότι ο συγγραφέας προτείνει πολιτικές λύσεις-επιλογές που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές, ενώ τα δεδομένα στα οποία έχει στηριχθεί είναι επισφαλή και απλουστευτικά. Η απάντηση του Piketty ήρθε μετά από λίγες ημέρες και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Η συζήτηση συνεχίζεται, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας επιλέξει τις πηγές που κρίνει καταλληλότερες. Η δική μας συμβουλή πάντως είναι να είμαστε επιφυλακτικοί, τουλάχιστον μέχρι να διαβάσουμε το ίδιο το πρωτότυπο…