This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Ευρώπη και σκεπτικισμός: Η Ε.Ε χωρισμένη στα δύο

Μπαφούνης, Η. (2014) “Ευρώπη και σκεπτικισμός: Η Ε.Ε χωρισμένη στα δύο“, Άρθρο Γνώμης, Διαδικτυακή Εφημερίδα Επτά Ημέρες, 02 Ιουνίου.

 

30 Μαρτίου 2014, β’ γύρος δημοτικών εκλογών στην Γαλλία. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν κερδίζει τουλάχιστον 14 πόλεις, τις περισσότερες από ποτέ, και αφήνει τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ να διαχειριστούν την αποδεδειγμένη ήττα τους.  Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, καθώς και το οτι ο διαχωρισμός της Ευρώπης σε δύο κομμάτια είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Ο Ευρωσκεπτικισμός σε γενικές γραμμές είναι το σώμα της κριτικής που δέχεται η Ε.Ε για το γεγονός ότι όλες οι εξουσίες και τα κέντρα αποφάσεων έχουν μεταφερθεί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αφήνοντας λίγα περιθώρια δράσης στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι υπέρμαχοι του,  να μπαίνει σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία. Αυτός είναι ο λεγόμενος «soft» ευρωσκεπτικισμός.

Από την άλλη, υπάρχει και η «σκληρή» πλευρά, όπου περιλαμβάνονται κόμματα, όπως το UKIP της Βρετανίας,  που αντιτίθενται στην ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε και των θεσμών τους, επιθυμώντας την οριστική κατάργησή τους.

 

Σχετικές αναρτήσεις: