This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: “Eurogroup: Οι Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις Μοχλός για την Ανάπτυξη”

Eurogroup: Οι Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις Μοχλός για την Ανάπτυξη

Με το βλέμμα από τώρα δειλά-δειλά στραμμένο στην περίοδο μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος, καθώς και στο πώς θα ξανακερδίσει η Ευρωζώνη τη χαμένη της ανάπτυξη, ολοκληρώθηκε το άτυπο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο. «Μόνο όταν θα είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το Eurogroup θα ξεκινήσει και πάλι τις συζητήσεις για τα επί μέρους θέματα, όπως το τι θα γίνει αφού λήξει το παρόν πρόγραμμα στο τέλος του χρόνου», είπε ο επικεφαλής του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Παρά την επιμονή της ελληνικής πλευράς να μην προχωρήσει σε νέα χρηματοδότηση το 2015, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει σαφές ότι δεν επιθυμούν να αφήσουν μία χώρα της Ευρωζώνης να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΔΝΤ (το σκέλος του προγράμματος που αφορά το ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι τον Φλεβάρη του 2016).

Επιπλέον, ο τελευταίος μηνιαίος απολογισμός της ΕΚΤ προβλέπει ένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό για την Ελλάδα το 2015 και 2016. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, κληθείς να σχολιάσει το παραπάνω γεγονός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν το θεωρεί σημαντικό και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Όπως σημείωσε, το θέμα θα συζητηθεί με την Τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τρόικα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα περί τις 25 Σεπτεμβρίου για την έναρξη της 5ης αξιολόγησης. Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε στους ομολόγους του τη θέση της ελληνικής πλευράς που εκφράστηκε και στο Παρίσι, ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την Τρόικα επί γαλλικού εδάφους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενημέρωσε ότι για την Ελλάδα απομένουν 1,8 δισ. στο ταμείο του ΤΧΣ και 1,8 δισ. ακόμα από SMPs, δηλαδή τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Τόνισε, ωστόσο, ότι η εκταμίευσή τους συνδέεται, ως είθισται, με την επιτυχή ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου.

Τέλος, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου, προβλέποντας ότι αυτά θα ολοκληρωθούν είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του επόμενου.

 

Κομισιόν: Δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων

«Η μείωση των δαπανών αντί για αύξηση των φόρων και οι περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες και όχι στις μελλοντικές επενδύσεις, μπορούν να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη», είπε στον παρθενικό του λόγο από τη θέση του υπερεπιτρόπου Οικονομίας ο Γούρκι Κατάινεν. Η εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πώς θα επιστρέψει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, την ώρα που το δόγμα της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να πλαισιώνει την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας και υπέρμαχος της λιτότητας Κατάινεν μίλησε για την ανάγκη ενός νέου μείγματος πολιτικής, που περιλαμβάνει μεν αυστηρότητα στη δημοσιονομική πολιτική, αλλά δίνει ιδιαίτερη σημασία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και στην ενδυνάμωση τόσο των ιδιωτικών, όσο και των δημοσίων επενδύσεων.

Ένα από τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μείωση του φόρου επί της εργασίας. Όπως ενημέρωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα κείμενο που παρουσιάζει το πρώτο σύνολο κοινών αρχών για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, το οποίο περιλαμβάνει σαφή οδηγία για ισοδύναμα μέτρα (σε μη παραγωγικούς τομείς) που θα αποζημιώσουν για το κόστος του μέτρου στον προϋπολογισμό, ενώ συμφώνησαν επίσης ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας.

Παρών στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η ανάπτυξη «πάγωσε» μετά από τέσσερα τρίμηνα ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμός άγγιξε το 0,4%. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα παραπάνω δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι «εύθραυστη ή ακόμα και αδύναμη». Μίλησε επίσης για τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η ΕΚΤ για να τονώσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία όμως δεν μπορούν να αποφέρουν τίποτα αν οι κυβερνήσεις δεν είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές που τους υποδεικνύει η Κομισιόν, προκειμένου να επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Γκ. Χαρδούβελης συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε, επίσης, ότι η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή του κόσμου, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις των χωρών με μεγάλη ύφεση και κρίση, όπως η Ελλάδα, «είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων».