This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: “Τρόικα-Κυβέρνηση: Με ανοιχτά χαρτιά στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων”

Τρόικα-Κυβέρνηση: Με ανοιχτά χαρτιά στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ο κύκλος των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των Ελληνικών αρχών. Οι τριήμερες συναντήσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκαν ως «προκαταρκτικές» επαφές με στόχο την επίσπευση της συμφωνίας κατά την πλήρη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα στην Αθήνα.

«Οι συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες με τον κ. Χαρδούβελη και την ομάδα του αποδείχθηκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές για να εντοπίσουμε θέματα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος και προσδοκούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο του κανονικού ελέγχου», δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε απερχόμενος από την εντεκάωρη συνάντηση της Τετάρτης : «Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε νωρίτερα ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».

Σε γενικές γράμμες οι δύο πλεύρες φαίνεται να άνοιξαν με επιφύλαξη τα χαρτιά τους, επιθυμώντας μια ήπια έκβαση στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις της προηγούμενης χρόνιας, όταν χρειάστηκαν 11 ολόκληροι μήνες για επιτευχθεί συμφωνία και να εκταμιευτούν τα συμφωνημένα ποσά. Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκαν πολύ συγκεκριμένα θέματα όπως οι φοροελαφρύνσεις, τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να επεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Σχετικά με το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων ανώτατη κυβερνητική πηγή μετέφερε πώς η ελληνική πλευρά «φυσικά και το έθεσε στο τραπέζι» αλλά δεν είναι σε θέση να μοιραστεί την απάντηση. «Τα ανοίξαμε όλα, δεν μπορώ να σας πω την απάντηση, σε κάποια ήταν εύκολα, πιο σαφής, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση. Υπήρχε μια συμμετρία στη συζήτηση». Και πρόσθεσε: «οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο πλαίσιο του budget. Καταλαβαίνουν απόλυτα οι δανειστές τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα».

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του στελέχους της κυβέρνησης για το αν ετέθη το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, αποφεύγοντας να μεταφέρει τη θέση των δανειστών. Τα κόκκινα δάνεια, χαρακτηρίστηκαν ως «κομβικό» θέμα από το οποίο εξαρτάται η αποκατάσταση της ρευστότητας για τις υγιείς επιχειρήσεις. «Έγινε μεγάλη κουβέντα. Πήγε πολύ καλά και πιστεύω δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι είναι δικό μας το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε», επεσήμανε.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η ίδια πηγή ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα καθώς αναμένονται νέες μελέτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), οι οποίες θα επηρεάσουν τη στάση των δανειστών. Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «στόχος είναι τα 3,2 δισ.» και πως «οι αλλαγές θα είναι σύμφωνες με τον στόχο».

Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος περιορίστηκε στο ότι «θα ανοίξει κάποια στιγμή».

Οι ελληνικές αρχές δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του κανονικού ελέγχου, παρά το γεγονός ότι η γκάμα των 542 δράσεων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, πήρε «πράσινο φως» μόλις στο 50%. « Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά εκείνοι δεν μπόρεσαν ακόμη να το πιστοποιήσουν. Όταν έρθουν στην Αθήνα θέλουμε να έχουμε πάει σε υψηλό ποσοστό», συνόψισε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.