This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Πώς επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό; (1/2) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Γιακούλας, Δ. (2014) “Πώς επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό; (1/2) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις“, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, 6ο Ενημερωτικό Δελτίο, 06 Νοεμβρίου 2014.

 

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν την πιο προωθημένη επιλογή διεθνοποίησης της επιχείρησης και θεωρούνται ως ουσιαστικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης είτε άμεσα είτε μέσω αποτελεσμάτων διάχυσης.

Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό και ο ρόλος τους στην εγχώρια ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου την τελευταία δεκαπενταετία. Οι ελληνικές Α.Ξ.Ε. πέρασαν από την πρώιμη φάση τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην οργανωμένη εδραίωσή τους στα τέλη της ίδιας δεκαετίας σημειώνοντας συνεχή αύξηση, η οποία σημείωσε αλματώδεις ρυθμούς μετά το 2004 ενώ από το 2008 το απόθεμα εκροών ξεπέρασε το απόθεμα εισροών. Αν και κατά την περίοδο της κρίσης υπήρξαν σφοδρές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές αποφάσεις, η αύξηση του αποθέματος των ελληνικών Α.Ξ.Ε. συνεχίστηκε με μικρότερο ρυθμό έως και το 20011 ενώ ακολούθησε μείωσή του το 2012 και το 2013.

 

Σχετικές αναρτήσεις: