Δίμηνη παράταση με πολιτική γεύση
Δίμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος αποφάσισαν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, με σκοπό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε τρόικα και Αθήνα να ολοκληρώσουν την 5η αξιολόγηση.
Με τη σφραγίδα του τελευταίου Eurogroup της χρονιάς, η λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας μεταφέρθηκε για τις αρχές του 2015, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια αίσθηση στήριξης και ανανέωσης της εμπιστοσύνης των εταίρων της μέσα σε ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωναν την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από το τέλος του 2014, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να μπει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.
Στις δηλώσεις τους κάποιες ώρες μετά -και με φόντο την αναταραχή στις αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί οικονομικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το ρίσκο της απόφασης ήταν «μοιρασμένο» και περνώντας «γραμμή» για «ασφαλείς» επιλογές (εκλογή Προέδρου και διατήρηση της παρούσας κατάστασης) που θα ανοίξουν το δρόμο για «ευνοϊκές» λύσεις (επιτυχής ολοκλήρωση του υφιστάμενου μνημονίου και πέρασμα στην ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, ECCL).
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς. «Όποια και να είναι η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε» είπε, ενώ εκτίμησε πως ο Αντώνης Σαμαράς «ξέρει πού πηγαίνει». «Όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική διαδικασία δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω ότι για να το επιλέξει αυτό ο κ. Σαμαράς είναι επειδή έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις δύο επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε από τη μεριά του «καλή απόφαση» την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, προσθέτοντας όμως ότι τώρα είναι στα χέρια του κοινοβουλίου και του λαού. «H Ελλάδα δεν ξεφυγε από τον κίνδυνο, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις. Βεβαίως η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κυριαρχεί στη συζήτηση, αλλά δεν ήταν διαφορετικά κάποια χρόνια πριν», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.
Σε πιο υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε: «Δεν μπορώ να επιλύσω το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν νευρικά. Προφανώς έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Δεν άλλαξαν ξαφνικά χτες».
Η συμφωνία
«Παρά την πρόοδο που επετεύχθη, η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι το Eurogroup αποφάνθηκε ότι «βλέπει θετικά» μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος έως τα τέλη Φεβρουαρίου, «έως ότου επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα». Η δίμηνη παράταση θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.
«Εξετάσαμε τα υπέρ και τα κατά μιας μικρής και μιας μεγάλης παράτασης. Οι δύο μήνες είναι αρκετοί προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και όχι ιδιαίτερα μακριά. Χρειαζόμαστε να γίνει η δουλειά τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίγκας Χαρδούβελης, δήλωνε την ίδια ώρα την ικανοποίησή του για την απόφαση: «Ξεμπλοκάραμε. Έχουμε δύο ακόμη μήνες περιθώριο για να κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση».
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επανέλαβαν τη διάθεσή τους να χορηγήσουν στην Ελλάδα την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και θα λάβει τα μέτρα που απομένουν για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η επικύρωση της ECCL θα υπόκειται επίσης στη «συνεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και στην ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφορικά τώρα με τα 11,5 δισ. που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος θα επιστρέφονταν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, το Eurogroup αποφάσισε να «επιμηκύνει την περίοδο διαθεσιμότητάς τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2015». Επιπλέον, για το τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τη βάση στην οποία θα στηρίξει το Eurogroup τη χορήγηση της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής.
Επίσημο αίτημα και ενδιάμεση έκθεση
Το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει το επίσημο αίτημα για την παράταση την ακριβώς επόμενη μέρα της συνεδρίασης, έτσι ώστε να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την έγκρισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, όπως ορίζει το σύνταγμά τους, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο σχετικό έγγραφο περιλαμβάνεται επίσης το αίτημα για την προληπτική πιστωτική γραμμή, μολαταύτα οι λεπτομέρειες που θα διέπουν την ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.
Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) κλήθηκαν να αποστείλουν μια έκθεση προόδου, στην οποία καταγράφονται το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ τρόικας και Αθήνας, τα ζητήματα στα οποία εχει επέλθει συμφωνία καθώς και οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για τις υπολειπόμενες δράσεις.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η ενδιάμεση έκθεση είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου τα ίδια τα κοινοβούλια να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ανακοίνωσε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν άμεσα στην Αθήνα, με σκοπό να κλείσει η αξιολόγηση
«Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται να επιδείξει μεγαλύτερη φιλοδοξία το συντομότερο», δήλωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κατάσταση εμπλοκής δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα, αλλά από τώρα και στο εξής είναι «διαθέσιμος». Κυβερνητικές πηγές μάλιστα είπαν ότι πιθανότατα θα επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τα Χριστουγέννα.
Πράσινο φως Eurogroup για παράταση σε Γαλλία και Ιταλία
Την ώρα που στο ελληνικό ζήτημα η συζήτηση εκτυλίσσεται γύρω από ένα πολιτικό αφήγημα που παρουσιάζει το πέρασμα σε ενισχυμένη πιστωτική γραμμή ως το τέλος των μνημονιακών «πιέσεων», το μήνυμα της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας ως μονόδρομος στην Ευρωζώνη φτάνει σε όλο και περισσότερους παραλήπτες, μεταξύ αυτών και η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία – με χαρακτηριστική και συμβολική σημασία.
«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Επιτροπή θα κάνει τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει η ανακοίνωση του ειδικού Eurogroup με θέμα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι Γαλλία και Ιταλία, προς τις οποίες εντάθηκαν οι πιέσεις για ανάληψη δράσης σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα μέχρι τη λήξη της διορίας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως είναι θέμα «αξιοπιστίας» για την ΕΕ, η οποία πρόσφατα ενίσχυσε τον ρόλο της στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών ως προς την τήρηση των κανόνων.
Κατά την ειδική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας, το Eurogroup υιοθέτησε την έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών για το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, επικύρωσε και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξετάσει στις αρχές Μαρτίου τους προϋπολογισμούς τριών χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου) που κρίθηκαν «σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται ήδη στο διορθωτικό σκέλος της διαδικασίας, το Eurogroup υιοθέτησε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθειά της το 2015 θα είναι μόλις 0,3 % του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,8 % του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, όπως αναφέρει, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η συμμόρφωση της χώρας με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ευρωζώνη χαιρέτισε, επίσης, τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και ενθάρρυνε την υλοποίηση της φιλόδοξης και ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων.
Σε ότι αφορά την Ιταλία, τώρα, το Eurogroup συμφώνησε με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους παραβιάζει τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, θα χρειαστούν αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας. «Ενώ αναγνωρίζουμε ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και το πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχουν περιπλέξει την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς στη μείωση του χρέους και την πλήρη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους, φαίνονται πολύ απαιτητικές σε αυτό το σημείο, το υψηλό επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ανησυχίας», επισημαίνουν οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Ιταλίας το 2015 θα είναι 0,1 % του ΑΕΠ, ενώ απαιτείται 0,5 % του ΑΕΠ στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους.