This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χτίζοντας φορολογική κουλτούρα

Ψαλλίδας, Μιχάλης,Χτίζοντας φορολογική κουλτούρα“, Crowdpolicy Blog, 22 Μαρτίου 2015.

 

Προτεραιότητα της κάθε πολιτικής ηγεσίας διαχρονικά είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ομοίως, ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2009 το μέγεθος της ελληνικής μαύρης οικονομίας ήταν περίπου 65 δις ευρώ με διαφυγόντες φόρους περίπου 20 δις ευρώ.

Φαίνεται επικερδής η συναλλαγή χωρίς απόδειξη καθώς ο πελάτης πληρώνει λιγότερα. Όμως δεν πληρώνεται ο αναλογούν ΦΠΑ και ο πωλητής δεν φορολογείται. Για υπηρεσία αξίας 50 ευρώ, αναλογεί ΦΠΑ 23% ή 11,5 ευρώ και φόρος εισοδήματος (με συντελεστή 26%) 13 ευρώ. Επομένως εάν η συναλλαγή δεν αποτυπωθεί με απόδειξη, δημιουργείται απώλεια φόρων 24,5 ευρώ. Η συμφωνία δεν είναι επικερδής ούτε καν για τον καταναλωτή, διότι στα 50 ευρώ πληρώνει έναν φόρο που αυτός ποτέ δεν αποδίδεται και μένει στην τσέπη του πωλητή.

Από το αποτέλεσμα φαίνεται οτι οι προσπάθειες για περιορισμό του φαινομένου απέτυχαν, με βασικό λόγο την εγκαθίδρυση του φαινομένου στην ελληνική κουλτούρα.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) προσπαθεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο κατασταλτικά βάζοντας πρόστιμα. Δεν γίνεται συστηματική δουλειά στην πρόληψη και αλλαγή κουλτούρας. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον μέσο καταναλωτή να μην αποτελεί κρίκο της φαύλης αυτής αλυσίδας;

Είναι βασικό ως καταναλωτές, πολίτες, επιχειρηματίες ή επαγγελματίες να διαμορφώσουμε φορολογική κουλτούρα και να υπάρξουν επαρκή κίνητρα.

Θα περιγράψουμε έναν εύχρηστο, εύκολο στην υλοποίηση και ανέξοδο τεχνικό τρόπο που θα βοηθήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής στις καταναλωτικές συναλλαγές, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Η προτεινόμενη διαδικασία βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών και υλοποιείται μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου μας.

 

Σχετικές αναρτήσεις: