This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων – 2ο 15νθημερο Νοεμβρίου

Τράπεζα Πειραιώς, (2016), “Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων – 2ο 15νθημερο Νοεμβρίου”, Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, Δεκέμβριος

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων EFSF, μείωση του κινδύνου από την αύξηση των επιτοκίων και άρση του αυξημένου περιθωρίου επιτοκίου σε δάνειο του EFSF ύψους €11,3 δισεκ. από το δεύτερο πρόγραμμα).

Το πραγματικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το γ’ τρίμηνο 2016 αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση σημειώνοντας θετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Συνακόλουθα το 9μηνο καταγράφεται οριακή άνοδος του ΑΕΠ της τάξεως του 0,2% ΥοΥ. Το 2016, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 0,4% ενώ παράλληλα ενισχύονται οι προοπτικές ανάπτυξης του 2017. Παράλληλα, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε αρνητικά επίπεδα ενώ το Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στο 23,1% (Σεπτ.’15: 24,7%). Σε δημοσιονομικό επίπεδο o κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 παρουσίασε πλεόνασμα ύψους €1,3 δισεκ. έναντι του – αναθεωρημένου με βάση τον προϋπολογισμό του 2017 – στόχου για έλλειμμα της τάξεως των €-1,6 δισεκ.

Σχετικές Αναρτήσεις