This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Greek Fixed Income Monitor – Νοέμβριος 2016

Λεκκός, Ηλίας, Αρακελιάν, Βένη, Ρότσικα, Δημητρία, Γιαννακίδης, Χάρης, (2016), “Greek Fixed Income Monitor – Νοέμβριος 2016”, Τράπεζα Πειραιώς, 29 Δεκεμβρίου

Ιστορικό υψηλό και σημαντικά κέρδη σημείωσε ο Δείκτης Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων φτάνοντας στις 426,14 μονάδες στις 30 Νοεμβρίου, ενισχυμένος κατά 12,32% σε μηνιαία βάση.  Οι θετικές δηλώσεις του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οδήγησε την μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη στο 6,63%, περίπου 143 μονάδες βάσης (μ.β.) χαμηλότερα από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση της 10ετίας μειώθηκε κατά 192 μ.β. στο 6,6% ενώ η 3ετία κατέγραψε πτώση της τάξης των 188 μ.β. φτάνοντας στο 6,7%. Ως αποτέλεσμα, η κλίση της καμπύλης επιτοκίων (10ετία/3ετία ) κατέγραψε για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 2016 σχεδόν μηδενικά επίπεδα, τονίζοντας την σημασία της βιωσιμότητας και ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι λίγο πολύ γνωστά και αφορούν τη βέλτιστη διαχείριση του προγράμματος τα επόμενα χρόνια μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων του ESM και τη συγκράτηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αυτή την περίοδο επικεντρώνονται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αναμένεται να συζητηθούν πριν το 2018, ωστόσο μια συγκεκριμενοποίηση των μέτρων θα αποτελέσει σημαντικό θετικό σήμα για την ελληνική αγορά ομολόγων.

Σχετικές Αναρτήσεις