This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Greek Fixed Income Monitor – Ιανουάριος 2017

Λεκκός, Ηλίας, Αρακελιάν, Βένη, Ρότσικα, Δημητρία, Γιαννακίδης, Χάρης, (2016), “Greek Fixed Income Monitor – Ιανουάριος 2017”, Τράπεζα Πειραιώς, 7 Φεβρουαρίου

Η επίδραση των αποφάσεων του Eurogroup για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την αποδέσμευση δόσεων για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των τιμών του Δείκτη Κρατικών Ομολόγων το 2016. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και 9 Μαΐου όπου ο δείκτης ενισχύθηκε μέσα σε διάστημα 7 ημερών κατά 8% και 5% αντίστοιχα, καθώς επίσης και το πρόσφατο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου με τον Δείκτη να καταγράφει πτώση της τάξης του 4,4%.

Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι το αδιέξοδο στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου 2017 οδήγησε την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά σε πτώση λόγω των εμποδίων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων σημείωσε σημαντική πτώση κατά 4,33% σε μηνιαία βάση τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου παρά την σημαντική θετική δυναμική που κατέγραψε το πρώτο 10ήμερο του μήνα. Η μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη του Δείκτη αυξήθηκε κατά περίπου 160 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τέλη Νοεμβρίου, ξεπερνώντας το επίπεδο του 7% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου παρά την μειωμένη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους 2 μήνες. Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Κυβερνητικών Ομολόγων το 2016 παρέμεινε σημαντικά ενισχυμένος κατά 13,66%, με σχετικά ασθενέστερη δυναμική σε σχέση με το 2015 όπου τα κέρδη ξεπέρασαν το 20%.

Σχετικές Αναρτήσεις