This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η Ιρλανδία έδωσε μαθήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Roche, Bill , O’ Connell, Philip , Prothero, Andy , (2017), “Η Ιρλανδία έδωσε μαθήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης”, Καθημερινή, 18 Μαρτίου

Το 2015, πολλοί παρέθεταν τα στοιχεία της ιρλανδικής κυβέρνησης για να πείσουν τους ομολόγους τους στην Ελλάδα να μιμηθούν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να αντλήσουν τα ίδια οφέλη. Ωστόσο, ο οικονομολόγος Στίβεν Κινσέλα εξηγεί σε βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ότι είναι πιο ρεαλιστικό να βλέπει κανείς την Ιρλανδία όχι σαν «υποδειγματικό παιδί» αλλά σαν «όμορφο τέρας», καθώς η δική της περίπτωση λιτότητας και ανάκαμψης αντανακλά συνδυασμό συνθηκών που μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε αυτήν τη χώρα.

Η στήριξη που παρείχε η τρόικα στις ιρλανδικές τράπεζες, συνοδευόμενη από αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, συνεισέφερε στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά κύριος μοχλός της ανάκαμψης ήταν οι εξαγωγές των πολυεθνικών. Οι εξαγωγές υπερκάλυψαν τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η λιτότητα στην εγχώρια ζήτηση και στις ιρλανδικές επιχειρήσεις.

Σχετικές Αναρτήσεις