This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Βελτιώθηκε η αποδοτικότητα νοσοκομείων κατά την κρίση; Τι λένε τα στοιχεία;

Τήνιος, Πλάτων, Ξένος, Πάνος, Νεκτάριος, Μιλτιάδης, Υφαντόπουλος, Γιάννης, (2017), “Βελτιώθηκε η αποδοτικότητα νοσοκομείων κατά την κρίση; Τι λένε τα στοιχεία;”, HuffPost, 17 Μαϊου

Ποια η επίπτωση της κρίσης στην αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων; Από τη μια πλευρά, μια δημοσιονομική κρίση θα έπρεπε να ευνοήσει την αποδοτικότερη διαχείριση και τον περιορισμό της σπατάλης. Από την άλλη, η διοικητική αναστάτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση δομών και στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ποιο από τα δύο ακριβώς συνέβη στα νοσοκομεία στο διάστημα από το 2009 στο 2012, και το αν οι διοικητικές αλλαγές απέδωσαν ή όχι τροφοδοτεί την πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Όμως το ζήτημα είναι ποσοτικό και επιδέχεται μια ισορροπημένη απάντηση που να βασίζεται σε στοιχεία και όχι ιδεολογικές προκαταλήψεις. Η ποσοτική διακυβέρνηση (evidence based governance) προσεγγίζει τέτοια θέματα με βάση στοιχεία. Αυτό μπορεί να οριοθετήσει τη συζήτηση και να την κατευθύνει προς συμπεράσματα που θα ωφελούσαν πρωτίστως τους χρήστες των νοσοκομείων.

Σχετικές Αναρτήσεις