This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη

Κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις Παπαζήση το  βιβλίο «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη» σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου.

Το βιβλίο αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στόχος του είναι να  προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Είναι δυνατόν να επιτυγχάνουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια; Είναι η φορολόγηση των Ελλήνων υπερβολική; Είναι ο δημόσιος τομέας υπερβολικά μεγάλος; Αρκεί η μείωση των μισθών για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί; Γιατί προωθούνται όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας; Υπήρξε αλληλέγγυα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντί μας; Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης; Ποια ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα; Τελικά τα προγράμματα διάσωσης υπαγορεύτηκαν πρωτίστως από την επιθυμία των εταίρων μας να διασώσουν τις τράπεζές τους;

Επτά χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας και ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται παγιδευμένη σε μια βαθιά κρίση, εξελίσσεται ένας αδιάκοπος και ιδιαίτερα έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από αυτά τα ερωτήματα, χωρίς όμως να συνοδεύεται πάντα από την απαραίτητη σαφήνεια, νηφαλιότητα και επαρκώς τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια πλήρωσης αυτού του ελλείμματος ανάλυσης και γνώσης, το Παρατηρητήριο για την Κρίση, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ζήτησε από καταξιωμένους επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία στα σχετικά θέματα, να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Φυσικά, οι απαντήσεις που προσφέρονται δεν αποτελούν τον τελευταίο λόγο για τα εν λόγω ζητήματα. Απώτερος στόχος είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση τους, να δώσει το έναυσμα, για τη μετάβαση σε ένα πιο νηφάλιο και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο για την κρίση.

Αναλυτικά στον τόμο γράφουν οι:

  • Αναστασάτου Μαριάνθη, Δρ., Οικονομολόγος, Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος και Επιστημονική Συνεργάτιδα, Παρατηρητήριο για την Κρίση, ΕΛΙΑΜΕΠ.
  • Ζωγραφάκης Σταύρος, Δρ., Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Καπλάνογλου Γεωργία, Δρ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Καστέλλη Ιωάννα, Δρ., Ερευνήτρια, Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας και Συντονίστρια, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ΕΜΠ
  • Κατσίκας Χ. Δημήτρης, Δρ., Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υπεύθυνος, Παρατηρητήριο για την Κρίση, ΕΛΙΑΜΕΠ.
  • Κουτσιαράς Νίκος, διδάσκει πολιτική οικονομία και δημόσιες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Λαδή Στέλλα, Δρ., Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Queen Mary University of London.
  • Μανούζας Ζήσης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Μονοκρούσσος Πλάτων, Δρ., Επικεφαλής Οικονομολόγος Ομίλου Eurobank και Προέδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
  • Παναγιωταρέα Ελένη, Δρ., Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, Senior Economist στον χρηματοπιστωτικό τομέα και Onassis Scholar.
  • Πετραλιάς Αθανάσιος, Δρ.,  Γενικός Διευθυντής Έρευνας, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Τριαντόπουλος Χρήστος, Δρ., Ερευνητής ΚΕΠΕ.
  • Φιλίνης Κυριάκος, Δρ., Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Παρατηρητήριο για την Κρίση, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Περισσότερα για την παρουσίαση του βιβλίου, εδώ.