This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

Ελένη Βαρβιτσιώτη, (2018), “Χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους”, Η Καθημερινή, 15 Μαΐου

Με το σενάριο το ΔΝΤ να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα να γίνεται όλο και πιο αληθινό, έληξε το χθεσινό Εuroworking Group, καθώς το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το Ταμείο όχι μόνο δεν γεφυρώνεται αλλά αντιθέτως μεγαλώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» χθες το πρωί συνεδρίασε το Washington Group (εκπρόσωποι των θεσμών και της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) με θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι η γερμανική στάση έχει σκληρύνει ιδιαίτερα, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τους περασμένους μήνες, καθώς φαίνεται να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συνδέονται με την ελάφρυνση.

Χθες συζητήθηκε η εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει κατά πόσον έχουν τηρηθεί οι δύο όροι για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ενός δισ.: Πρώτον, κατά πόσον έχει μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και δεύτερον, αναμένεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα εξετάζει κατά πόσον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια.

Μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως του Βορρά (Βερολίνο, Χάγη κλπ.), βλέπουν ότι η Αθήνα έχει «κατεβάσει ρυθμούς» και ενισχύει το επιχείρημά τους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της.

Σχετικές Αναρτήσεις