This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Ισοζύγιο Πληρωμών: Μάρτιος 2018

ΤτΕ/Ισοζύγιο Πληρωμών: Μάρτιος 2018

Το Μάρτιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 956 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε και υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Θετική επίδραση είχε και η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε επιδείνωση.

Η πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς οι εξαγωγές καυσίμων παρουσίασαν άνοδο κατά 11,9% (3,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,2%. Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα συρρικνώθηκε, καθώς οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 11,5% (10,8% σε σταθερές τιμές), που ήταν πολύ ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (3,1% και 3,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις λοιπές υπηρεσίες και δευτερευόντως από τις μεταφορικές, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,8% και 28,2% αντίστοιχα. Η επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών κατά 5,8%. 

Σχετικές Αναρτήσεις