This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Η έξοδος στις αγορές περνά από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Ειρήνη Σακελλάρη, (2019), “Η έξοδος στις αγορές περνά από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών”, Η Ναυτεμπορική, 4 Ιανουαρίου

H έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί μέλημα μόνον της χώρας, αλλά ασφαλώς αποτελεί το πρώτο μέλημα και των πιστωτικών ιδρυμάτων για λόγους γοήτρου, αλλά κυρίως για λόγους ουσίας. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή. Και μολονότι κάποιες τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το εγχείρημα από κάποιες άλλες, εντούτοις ίσως να είναι το πλέον δόκιμο να δοκιμάσουν πρώτα τα πιστωτικά ιδρύματα με τις λιγότερες ανάγκες, ανοίγοντας τον δρόμο. Πώς; Αυτό παραμένει ένα ερώτημα, αφού οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου και πάντως οι ελληνικές έχουν κουράσει με τα αφηγήματά τους τους διεθνείς επενδυτές.

Ας σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πολύ υψηλά στην ατζέντα των θεσμών. Στις 16 Ιανουαρίου τη χώρα θα επισκεφθεί ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Και μολονότι η ατζέντα του κ. Μοσκοβισί θα είναι πολιτική (θα αποτελέσει πιθανότατα τον κεντρικό ομιλητή σε εκδήλωση στο ελληνογαλλικό επιμελητήριο), ο ίδιος θα συναντηθεί και με τους τραπεζίτες, συζητώντας μαζί τους τις διαθέσιμες λύσεις για τα προβλήματα του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Το πρακτορείο Βloomberg υπογραμμίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μοντέλο που προσομοιάζει στο ιταλικό, για να βοηθήσει τις τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία στα τέλη Ιουνίου ήταν 88,6 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το Bloomberg, «σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει αυτόν τον μήνα την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. για το σχέδιο».

Σχετικές Αναρτήσεις