This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Παγκοσμιοποίηση, Κρίση, Μεταρρύθμιση (;): Μια διερεύνηση της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας

Τα τελευταία χρόνια ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης και της διεθνούς πολιτικής. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία και κλόνισε τις πεποιθήσεις που είχαν καθοδηγήσει την εξέλιξή της κατά τα προηγούμενα χρόνια. Μια δεκαετία μετά και παρά τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν εν τω μεταξύ, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί. Η ανολοκλήρωτη μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με τις νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που προέκυψαν στον απόηχο της κρίσης, έχουν διαμορφώσει ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται η αποκωδικοποίηση των εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας μέσα από την κριτική εξέταση του μετασχηματισμού που υπέστη το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Στόχος είναι η ανάδειξη της επίδρασης του μετασχηματισμού αυτού στα κεντρικά διακυβεύματα πολιτικής οικονομίας που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του, με την πεποίθηση ότι η ανάλυση αυτή θα επιτρέψει μια βαθύτερη κατανόηση των τρεχουσών εξελίξεων και των μελλοντικών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Το βιβλίο του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, Δημήτρη Χ. Κατσίκα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.