This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Συνέντευξη του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, Δ. Κατσίκα, στο Liberal

Η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων αλλά και οι υπο-επιδόσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, Δημήτρης  Κατσίκας, στον Γιώργο Φιντικάκη για το Liberal.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως παρά την αυξημένη, σε σχέση με το 2018, ανάπτυξη οι γκρίζες ζώνες των εκκρεμών αποκρατικοποιήσεων και ελλιπών μεταρρυθμίσεων παραμένουν ενώ οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας υπολείπονται σημαντικά των ευρωπαϊκών επιδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το 2018 η απασχόληση στις ηλικίες 20-64 στην ΕΕ ήταν 73% επί του συνολικού πληθυσμού ενώ το ίδιο ποσοστό για την Ελλάδα ανήλθε στο 59,5% με την αγορά εργασίας παρουσιάζει σημαντικές διαθρωτικές αδυναμίες. Επιπλέον αναφέρθηκε στο χάσμα που κυριαρχεί μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις και των δεξιοτήτων που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, καταδεικνύοντας έτσι την αποτυχία του και την ανάγκη επανασχεδιασμού του και επαναπροσδιορισμού των στόχων του.

Παράλληλα, ο κ. Κατσίκας αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα κομμάτια του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού, τις γυναίκες και του νέους που υποαπασχολούνται αλλά και στους brain drainers που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και δεν έχουν επιστρέψει. Ως αποτέλεσμα, συνολικά, πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι λείπουν από την ελληνική οικονομία υποσκάπτοντας έτσι τη δημιουργία ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ένα ακόμη σημείο της συνέντευξης, με τον κ. Κατσίκας να αναφέρει: «Συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες θα δείτε ότι εδώ οι εξουσίες των ΟΤΑ είναι πολύ μικρές, όταν αλλού, ακόμη και τμήματα της παιδείας και της υγείας ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση». Τέλος, σημείωσε πως οι Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης τόσο με αναβαθμισμένες δομές όσο και με ευρύτερους οικονομικούς πόρους.

Βρείτε εδώ διαθέσιμη τη συνέντευξη.