This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Χριστίνα Βασιλάκη: Έναρξη διαβουλεύσεων με τεχνικά κλιμάκια εν μέσω χρηματοδοτικής ασφυξίας και πολιτικών συγκρούσεων

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για το Μάρτιο έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τα ταμειακά διαθέσιμα, στο Εurogroup της Δευτέρας συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν την Τετάρτη οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών.

Όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, οι διαβουλεύσεις θα εκτυλιχθούν με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, ωστόσο θα είναι ανοιχτή η πρόσβαση σε πληροφορίες που υπάρχουν στην Αθήνα για τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος των τεχνικών διαβουλεύσεων είναι να εξειδικευτούν και να εμπλουτιστούν οι μέχρι τώρα προτάσεις της ελληνικής πλευράς, έτσι ώστε να εφαρμοστούν το γρηγορότερο και παράλληλα να αποσαφηνιστεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό. Γι’αυτό το λόγο, οι Βρυξέλλες κρίνουν αναγκαία τη μετάβαση κλιμακίων στην Αθήνα.

«Σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση o υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη της, παραπέμποντας στην υλοποιήση από τη μια μεριά των μεταρρυθμίσεων και στη διασφάλιση της χρηματοδοτικής ρευστότητας από την άλλη. Όπως εξήγησε, οι εφτά μεταρρυθμιστικές προτάσεις που κατέθεσε ήταν μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα «σετ» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η αξιολόγηση θα γίνει επί της βάσης μιας επιλογής εξ αυτών μαζί με ένα σχεδιασμό για τα δημοσιονομικά, από κοινού με τους θεσμούς.

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, η Αθήνα θεωρεί πως παράλληλα με την τεχνική αξιολόγηση των Ελληνικών προτάσεων, θα μπει σε εφαρμογή και η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων με το χρηματοδοτικό κενό, όπως «το έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών». Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η περαιτέρω αποδέσμευση πόρων προϋποθέτει την εκπλήρωση δύο όρων: να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για όλο το πρόγραμμα, το σύνολο, δηλαδή, των μεταρρυθμίσεων και να έχει ξεκινήσει έστω και η μερική εφαρμογή τους. Δήλωσε, μάλιστα, ανοιχτός να εξετάσει την περίπτωση τμηματικής καταβολής της δόσης εφ’όσον γίνουν τα παραπάνω με αυτή τη σειρά, αλλά όχι «το ανάποδο».

Η ανάγκη για τεχνική επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών και για άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τονίστηκε από το σύνολο, σχεδόν, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους συμμετέχοντες αξιωματούχους. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση για τις προτάσεις, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι μια τεχνική εργασία για την οποία είναι υπεύθυνοι οι θεσμοί», τόνίζοντας πως είναι σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό όσο και διοικητικό.

«Ο χρόνος τελειώνει»

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup για το χρόνο που χάνεται «συζητώντας ποιοί θα συναντηθούν με ποιούς και πού». «Σήμερα συμφωνήσαμε για μια διαδικασία που θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη», υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Οι συζητήσεις πρέπει και θα αρχίσουν την Τετάρτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ενώ μία μέρα μετά και εν μέσω διαφόρων σεναρίων για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προειδοποιούσε ότι «εάν δεν ξεκινήσουν αύριο», παράλληλα σε Αθήνα και Βρυξέλλες θα χαθεί κάθε «αίσθηση αξιοπιστίας και σοβαρότητας». «Αυτό προϋποθέτει ότι αύριο θα αναχωρήσουν τα αεροπλάνα» είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin, μεταφέροντας συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

Από την πλευρά του o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. Η «διένεξη» πάντως για το θέμα του «χρόνου» δεν ήταν η μόνη μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι σε αυτήν μπήκε γρήγορα και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας ότι «μόνο ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι δεν χάθηκε χρόνος. Όλοι συμφωνήσαμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει». Ο Β. Σόιμπλε προέβη και σε σφοδρή προσωπική επίθεση στον κ. Βαρουφάκη μετά τη λήξη του Ecofin. Μίλησε για «αφελή επικοινωνία» την οποία κάνει ο Ελληνας ομόλογός του, δίνοντας «λάθος εντύπωση» σε σχέση με αυτά που κάθε φορά λέει.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που ουσιαστικά ενόχλησε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ήταν ότι με τα πρώτα νομοσχέδια που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση (τα σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών) έδειξε δείγματα «μονομερών ενεργειών», κάτι που τόνισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το Eurogroup υπογράμμισε τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά το ανώτατο όριο στα έντοκα γραμμάτια που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα. «Η απόφαση αυτή είναι της ΕΚΤ», ξεκαθάρισε ο ίδιος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσει –με πολιτική παρέμβαση- η στάση της Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας διέξοδο στην χρηματοδοτική της ασφυξία.