This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα

Βασικός στόχος του  Παρατηρητηρίου για την Κρίση ήταν η προαγωγή νέας έρευνας για θέματα σχετικά με την κρίση, καθώς και η διάχυση αυτής της νέας γνώσης στο ευρύ κοινό, τόσο μέσα από την ιστοσελίδα του, όσο και με δημόσιες εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό μια από τις προτεραιότητες του Παρατηρητηρίου ήταν η συμμετοχή του σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αναλυτικότερα:

Από τον Δεκέμβριο του 2018, το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει στο ερευνητικό έργο «DEMOS – Αποτελεσματικότητα λειτουργίας της δημοκρατίας και μορφές λαϊκισμού στην Ευρώπη». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του  προγράμματος «Horizon 2020», και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2021.

Από τον Οκτώβριο του 2017, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη ξεκίνησε να χρηματοδοτεί μια νέα Ερευνητική Έδρα στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Βασική δραστηριότητα της «Ερευνητικής Έδρας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη» είναι η υποστήριξη έρευνας για θέματα Ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας ελληνικού ενδιαφέροντος . Το εν λόγω πρόγραμμα διαρκεί ένα έτος και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση, Δημήτρης Κατσίκας.

Από τον Μάιο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2019, το Παρατηρητήριο για την Κρίση συμμετείχε στο διηπειρωτικό ερευνητικό πρόγραμμα «Jean Monnet Network CrisisEquityDemocracy for Europe and Latin America», με στόχο τη συγκριτική μελέτη των κρίσεων και της διαχείρισής τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Από την 15 η Ιουνίου 2017 έως την 31 η Δεκεμβρίου 2017, το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχε στο ερευνητικό έργο «Η Δημοσιονομική Πολιτική της ΕΕ», μετά από σχετική ανάθεση της  Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας ως στόχο την ανάλυση των επερχόμενων μεταβολών ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τη διακυβέρνηση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ.

Την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2016 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, το Παρατηρητήριο για την Κρίση ανέλαβε το ερευνητικό έργο «Η Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», μετά από σχετική ανάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη διερεύνηση  της πορείας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρήθηκαν στα πλαίσια των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής (2010-2014).

Το Παρατηρητήριο για την Κρίση συμμετείχε επίσης με επιτυχία στο ερευνητικό πρόγραμμα «Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the Crisis» (FRAGMEX), που υλοποιήθηκε την περίοδο 2013-15, για τη μελέτη φαινομένων διάσπασης και αποκλεισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, το 2013 το Παρατηρητήριο ανέλαβε το ερευνητικό πρόγραμμα «Impacts of the crisis on access to healthcare services: Country reports on Greece Hungary, Ireland, Latvia and Luxembourg» κατόπιν επιτυχούς αιτήσεως σε σχετικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε το European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound). Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η καταγραφή και μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης στη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των μονάδων υπηρεσιών υγείας στην περίοδο της οικονομική κρίσης στην Ελλάδα.

Επίσης, το 2013, το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδότησε την εκπόνηση της Έκθεσης «Οικονομική Κρίση, Κοινωνική Πρόνοια και Κοινωνία των Πολιτών», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε μια εισαγωγή στο νέο ρόλο της κοινωνίας πολιτών σε ό,τι αφορά τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα καθώς και  τα ευρήματα πιλοτικής έρευνας για το ίδιο θέμα.