This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων 2ο 15νθημερο Μαΐου

Τράπεζα Πειραιώς, (2017), “Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων 2ο 15νθημερο Μαΐου”, Οικονομική Ανάλυση & Επενδυτική Στρατηγική, Ιούνιος

Με υψηλό ρυθμό (0,6% σε τριμηνιαία βάση) ανάπτυξης κινήθηκε το α’ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης αναθεωρώντας ανοδικά στο 1,9% (από 1,7) την εκτίμηση για το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις ενισχύθηκαν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό τόσο το δ’ τρίμηνο του 2016 (3,3% σε τριμηνιαία βάση) όσο και το α’ τρίμηνο του 2017 (1,3%). Στις νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ αναθεωρήθηκε πτωτικά ο πληθωρισμός. Για το 2018 εκτιμάται πλέον στο 1,3% και για το 2019 στο 1,6% αποκλίνοντας έναντι του στόχου. Συνεπώς, αυξάνεται η πιθανότητα για συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2018 συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πληθωρισμού πλησιέστερα στο στόχο.

Στην οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να υφίσταται η αξιοσημείωτη διαφορά στην εξέλιξη μεταξύ των πρόδρομων δεικτών και των στοιχείων της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας. Στην επικείμενη συνεδρίαση της FED αναμένεται η αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου (στο 1,00%-1,25%) και ενδεχομένως θα παρουσιαστεί το πρώτο περίγραμμα της διαδικασίας της σταδιακής μείωσης των επανεπενδύσεων των λήξεων των τίτλων που κατέχει η FED στον ισολογισμό της.

Σχετικές Αναρτήσεις