This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κρίση με ομιλητή τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem

“Working together towards European recovery”  ήταν το θέμα της ομιλίας του Προέδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας,  κ. Jeroen Dijsselbloem σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Ο κος Dijsselbloem εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για  την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

–   Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.

–   Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του  χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.

–   Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.

Ο κος Dijsselbloem αναφέρθηκε και στις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:

–   Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.

–   Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

–   Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

To πλήρες κείμενο της ομιλίας είνει διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

JD 3

JD 2