This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Νίκος Χρυσολωράς: Εν αναμονή των Γερμανικών εκλογών. Ημερολόγιο Φθινοπώρου στην Ευρωζώνη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε σε Ιταλική εφημερίδα και κάνει το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων στις Βρυξέλλες: ένα παιδάκι παραπονιέται συνεχώς στον πατέρα του ότι επείγεται να πάει στο μπάνιο. «Σσστ, παιδί μου, μετά τις Γερμανικές εκλογές!» απαντά ο γονιός του. Μολονότι λοιπόν τα μέτωπα της οικονομικής κρίσης – από την τραπεζική ενοποίηση, μέχρι το ελληνικό ζήτημα – παραμένουν  ανοικτά, κάθε επίσημη δραστηριότητα στην Ε.Ε έχει παγώσει εν όψει της αναμέτρησης της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, το καυτό φθινόπωρο της Ευρωζώνης ξεκινάει με άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ουσιαστικές αποφάσεις – εκτός απροόπτου – δεν αναμένονται, πέραν της έγκρισης της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης προς την Κύπρο, συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, καταφθάνει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας (οι επικεφαλής θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα), για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από τη δόση που εγκρίθηκε επί της αρχής τον Ιούλιο για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα ακανθώδη ζητήματα της τύχης των βιομηχανιών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, καθώς και του ΟΣΕ, η κινητικότητα στο δημόσιο και ο νέος κώδικας των δικηγόρων, ενδεχομένως να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιπλοκές στην αξιολόγηση, σύμφωνα με την εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Την επόμενη ημέρα, 17 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπουι, και της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτζ, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της ατζέντας των συζητήσεών τους θα βρεθεί η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2014.

Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η μεγάλη ημέρα της Γερμανικής αναμέτρησης, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνετη επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Συνασπισμού (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Μοναδικό ερωτηματικό παραμένει με ποιους θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, αφού οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται  στις δημοσκοπήσεις οριακά πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή (5%), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν ιστορικά χαμηλά. Επιπλέον, ορατό είναι το ενδεχόμενο – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – να μπει στην επόμενη Βουλή το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), εξέλιξη οπωσδήποτε αρνητική για την Ελλάδα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ακολουθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Αυστρία. Ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και εκεί οπωσδήποτε θα επηρεάσει τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, για τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.

Στις 14 Οκτωβρίου συνεδριάζει επισήμως το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα ελπίζει όχι μόνο σε απόφαση εκταμίευσης της υπο-δόσης που εκκρεμεί, αλλά και στην έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν και εξαντλούνται τα χρήματα του τρέχοντος Προγράμματος Στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF. Ο προγραμματισμός της Ευρωζώνης είναι να τελειώσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Προκειμένου όμως να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία θα έχει ξεκινήσει μεν τον Σεπτέμβριο, αλλά η εμπειρία της Ελλάδος έχει δείξει ότι συνήθως διαρκεί για πολλές εβδομάδες. Με την αξιολόγηση θα καθοριστεί και το επακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και οι πιο πρόσφατες προβολές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Προηγουμένως, στις 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην λήψη μέτρων κατά της ανεργίας των νέων, τα οποία αποφασίστηκαν τον Ιούνιο. Σε περίπτωση όμως που η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησής της, ενδεχομένως να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις για τη μελλοντική στήριξη που θα παρασχεθεί στη χώρα μας.

Για τις 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2013. Η Κύπρος προσδοκά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τυπικά ολοκληρώσει το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τυχόν εκκρεμότητες για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος αναμένεται επίσης να συζητηθούν τότε.

Τέλος, στις 19 Δεκεμβρίου θα φιλοξενηθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς, στις Βρυξέλλες, με την τραπεζική ενοποίηση και την εμβάθυνση της ΟΝΕ να μονοπωλούν την ατζέντα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα έχουν ανακύψει στο μεταξύ απρόοπτα, τόσο αναφορικά με την Ελλάδα, όσο και πιθανές αποσταθεροποιητικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ή την Ισπανία, όπως φοβούνται στις Βρυξέλλες.

Την 1η Ιανουαρίου 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό στόχο να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Την ίδια ημέρα, η Λεττονία θα γίνει το 18ο μέλος της Ευρωζώνης.