This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Αναµένοντας την εξαγωγική ανάπτυξη: Γιατί απέτυχε η ελληνική στρατηγική της τρόικας

Παπαδημητρίου, Δ., Νικηφόρου Μ. και Zezza, G., (2013), “Αναµένοντας την εξαγωγική ανάπτυξη: Γιατί απέτυχε η ελληνική στρατηγική της τρόικας”, Levy Economics Institute, One-Pager Νo.41, 5 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανήρθε στο 27.6%. Αυτό υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να συµβεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, που µαζί µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαµόρφωσαν τις πολικές που υποτίθεται ότι θα διέσωζαν την Ελλάδα από τη δική της εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, προέβλεπαν τον Δεκέµβρη του 2010 ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ήταν κάτω από το 15% φέτος. Το 2011 ανανέωσαν τις προβλέψεις τους, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας κοντά στο 20%. Οι τελευταίες τους προβλέψεις, που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, µας λένε, για µια ακόµη φορά, ότι αν η Ελλάδα παραµείνει προσκολληµένη στο πρόγραµµα, η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι προ των πυλών.

Η έρευνα µας, βασισµένη σε ένα µακροοικονοµικό µοντέλο που διαµορφώθηκε ειδικά για την Ελλάδα, µας λέει ότι οι τελευταίες προβλέψεις της τρόικας θα αποδειχθούν εξίσου λανθασµένες όσο και οι προηγούµενες. Επιπλέον, τα χειρότερα ακόµα αναµένονται: δεν θα εκπλαγούµε αν η ανεργία σκαρφαλώσει στο 34% έως το τέλος του 2016, σε αντίθεση µε τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καιτου ΔΝΤ που κάνουν λόγο για 20%.

 

Σχετικές Αναρτήσεις