This site is for archive purposes. Please visit www.eliamep.gr for latest updates
Go to Top

Το νέο παραγωγικό πρότυπο που πρέπει να έχει η Ελλάδα

Ευσταθόπουλος, Σ., (2013), “Το νέο παραγωγικό πρότυπο που πρέπει να έχει η Ελλάδα”, Foreign Affairs, The Hellenic Edition, 28 Νοεμβρίου.

Η βιομηχανία στο σύνολό της, βιώνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές, με νέες τεχνικές παραγωγής που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, στα προηγμένα υλικά, στη ρομποτική, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών. Όλες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν πολλούς τομείς, όπως η μεταποίηση, η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι κατασκευές, τα χημικά κτλ. Η δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών προτύπων, θα αναμορφώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τη βιομηχανική συνοχή της ηπείρου μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη κατέχει σήμερα ηγετική θέση σε στρατηγικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροναυπηγική, η μηχανική, το διάστημα, τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η βιομηχανία της αντιστοιχεί στα 4/5 των εξαγωγών της. Το 80% των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Έρευνα & Ανάπτυξη προέρχεται από τη βιομηχανική παραγωγή [1], ενώ για κάθε νέα θέση εργασίας στη βιομηχανία η οποία απασχολεί περίπου 75 εκατ. άτομα, αντιστοιχούν δύο στην παροχή υπηρεσιών.

Ωστόσο, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η παραγωγή έχει πέσει κατά 12% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σημειώνεται και πτώση στη μεταποίηση και στην ανταγωνιστικότητα, παράλληλα με την απώλεια μεριδίων στη διεθνή αγορά βιομηχανικών προϊόντων.

Η σοβαρά τραυματισμένη οικονομία της Ευρώπης, λοιπόν, δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς μια ισχυρή και βαθιά αναδιαμορφωμένη βιομηχανική βάση.

Για όλο το άρθρο, πατήστε εδώ.

 

Σχετικές Αναρτήσεις